La batalla internacional del Govern en el pols contra l'Estat té múltiples fronts, també el digital. El conseller resposable de les Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha enviat una bateria de cartes a la Comissió Europea, a la Comissària de Drets Humans del Consell d’Europa i al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides denunciant violacions molt greus de l’Estat espanyol contra els drets i llibertats digitals a Catalunya, segons ha pogut saber El Nacional.
A través de cartes adreçades als responsables d’aquests organismes, el conseller ha qualificat de censura i vulneració de drets l’ordre dirigida la setmana passada als operadors de telecomunicacions perquè bloquessin fins a 15 pàgines web i perfils a les xarxes socials vinculats a Tsunami Democràtic.
En la carta dirigida a la propera vicepresidenta executiva de la Comissió Europea i responsable d’assumptes digitals, Margrethe Vestager, Puigneró denuncia “el context de repressió il·legal en curs" contra institucions i competències de Catalunya i que "el Regne d’Espanya ha infringit clarament diferents articles de la regulació europea".
En l'escrit, explica que el 18 d’octubre els principals operadors van rebre l'ordre judicial de bloquejar l’accés a la plataforma de Tsunami Democràtic i als seus perfils de xarxes socials; recorda que aquesta plataforma es troba dins del marc del dret europeu a la llibertat d’expressió i activisme polític, i que la seva activitat es dirigeix contra la sentència de 100 anys de presó als líders del procés.
El conseller relata que la Guàrdia Civil va atribuir el tancament a una actuació preventiva, malgrat que Tsunami Democràtic no havia perpetrat cap crim i que no hi ha precedents a les democràcies occidentals d'una actuació similar; així mateix, recorda que també l’octubre del 2017 les autoritats espanyoles van bloquejar tots els dominis .cat relacionats amb el referèndum de l'1 d'Octubre.
La carta subratlla que el Govern català rebutja aquesta mena de mesures de censura que considera il·legals tant des del punt de vista de la legislació espanyola com la internacional.
Per tot plegat, i "com a minister de Polítiques Digitals del Govern", Puigneró reclama que es vegin aquests fets a la Comissió Europea ràpidament.
En termes pràcticament idèntics es dirigeix a la comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, i al president del Consell de Drets Humans de Nacions Unides, Coly Seck, als quals reclama també la intervenció de les respectives institucions.
El conseller denuncia que l’Estat ha vulnerat, entre d'altres, l’article 19 de la Declaració Universals de Drets Fonamentals, l’article 1 de la Directiva europea sobre el marc regulador comú de les xarxes i els serveis de comunicacions electrònic i l’article 3 del Reglament europeu sobre el servei universal i els drets dels usuaris en relació a les xarxes i els serveis de comunicacions electrònics.