El Govern destinarà un milió d'euros extra per reforçar les polítiques d'atenció a les persones sense llar, procedent del fons de la loteria catalana, segons ha anunciat aquest dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès. El president i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, han informat que també es concedirà una subvenció de 211.000 euros a la Fundació Arrels per desenvolupar el seu projecte Peers, el qual ajuda a les persones en situació de sense llar. 

Aquestes novetats s'han donat a conèixer després d'una visita d'Aragonès i Campuzano als pisos d'un equipament que Arrels ha posat en marxa recentment al barri del Poblenou de Barcelona, destinats precisament a persones sense llar. En concret, es tracten de deu petits habitatges individuals, anomenats Llars Tere Villagrasa, que s'han dissenyat inspirant-se en dues experiències anteriors dutes a terme per Arrels, el Housing First i el Pis Zero.

D'una banda, el Housing First és un projecte que dona prioritat a persones que viuen al carrer per poder accedir a habitatges i des de l'entitat se'ls fa un acompanyament amb un seguiment i atenció social. Per la seva part, el Pis Zero és un recurs per tal que persones que es troben vivint al carrer i que no han trobat el que necessiten en altres espais puguin tenir un lloc digne en el qual passar la nit de manera segura.

Aquestes dues experiències d'acompanyament també es faran a les Llars Tere Villagrasa. De fet, la planta baixa de l'edifici se situarà un Pis Zero per a una desena de persones sense llar.

Subvenció a Arrels

Pel que fa a la subvenció destinada a Arrels, es tracta d'una ajuda per desenvolupar el programa Peers després que l'entitat fes una crida d'auxili el passat novembre, davant l'encariment dels preus i la inflació, que, segons van exposar, han deixat a la fundació en una situació econòmica complicada. Aquest programa, al qual la Generalitat entregarà 211.000 euros, consisteix en què persones que s'han trobat en situació de sense llar i han aconseguit sortir-ne donen suport i aconsellen a altres persones que actualment viuen al carrer.

Després de l'anunci de les ajudes, el conseller Campuzano ha assegurat que gràcies al fons extra d'un milió d'euros es podrà augmentar el suport a les persones sense llar per facilitar-los l'accés a l'habitatge, a la Renda Garantida de Ciutadania, l'Ingrés Mínim Vital, així com a altres ajudes, segons recull Efe. El conseller de Drets Socials també ha assenyalat que "el gruix de les actuacions per combatre el sensellarisme es desenvolupa mitjançant el contracte programa de serveis socials, que preveu un finançament específic de 47 milions d'euros fins a l'any 2025".

Així mateix, Campuzano ha destacat que el Govern està focalitzant la seva atenció a les persones en situació de sense llar, un dels problemes "més greus i enquistats", segons el conseller.