La Generalitat, les administracions locals i Endesa han arribat a un acord per fer front a la pobresa energètica. Els acords culminen el treball de la Generalitat, les diputacions, les entitats municipalistes, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i les entitats socials per solucionar el deute que acumulen milers de famílies vulnerables al país i protegir els seus drets de cara al futur.
Entre els representants de les administracions que han signat l’acord hi ha els consellers de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, i d’Empresa, Ramon Tremosa, i la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez.
Segons aquests acords, es perdonaran les factures de les famílies que no poden pagar la llum de les seves llars i les pagaran Endesa, la Generalitat i altres ens supramunicipals.
El 2015 es va aprovar la llei de pobresa energètica per garantir l'accés universal als serveis bàsics, tot i això, moltes llars continuaven quedant-se sense llum, gas o aigua. Amb aquest acord, es pretén resoldre el deute que acumulen milers de famílies vulnerables.
35.000 famílies
Amb aquest acord es perdona el deute de 35.000 famílies; el deute és de 38,7 milions d'euros. En roda de premsa, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha dit que aquest era un "objectiu de legislatura" i que l'acord contempla que les situacions de vulnerabilitat energètica no es repeteixin ni s'acudeixi a la via judicial per reclamar el deute.
La companyia elèctrica assumirà tot el deute de 2015 a 2018 i la meitat del generat de 2019 a 2020. L'altra meitat del deute generat de 2019 a 2020 l'assumiran les administracions; un 75% la Generalitat i l'altra meitat les administracions supramunicipals.
L'acord suposa la regulació, per primera vegada, de l'aplicació de la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, que impedeix la interrupció dels subministraments energètics a les famílies vulnerables.
Pel conseller El Homrani, aquest "és un bon acord que posa les persones el centre de l'acció política" i que "acaba amb una situació d'indefinició" ja que la manca de conveni no permetia aplicar la Llei 24/2015. Tremosa, per la seva banda, ha destacat la importància de "la desjudicialització" d'aquestes situacions de deute assegurant que "si hi ha algun cas que ha tingut ja el judici no s'ha de preocupar, s'arribarà a un acord i s'eliminarà el deute".