A les 10 expirava el termini que el TSJC ha donat al Govern de la Generalitat per justificar jurídicament el decret que desconvoca les eleccions previstes per al 14 de febrer. Segons confirmen fonts de l'executiu a ElNacional.cat, una hora abans s'han entrat físicament les al·legacions sol·licitades al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Es tracta d'un document de 50 planes que s'ha acompanyat dels tres informes publicats aquest dilluns al Portal de la Transparència i que poden consultar-se en aquest enllaç.
La voluntat dels equips de Presidència i Vicepresidència és que el document no es filtri abans que el tribunal resolgui sobre la qüestió en les properes hores, entre avui i demà divendres. La documentació aportada incorpora les fatídiques previsions del Departament de Salut de cara a mitjans de febrer, quan es preveu que Catalunya estarà surfejant el pic de la pandèmia. A més, s'assenyala els precedents d'Euskadi i Galícia, on durant la primera onada de l'epidèmia van suspendre les eleccions autonòmiques previstes per al 5 d'abril, que finalment es van desplaçar fins al juliol.
Al llarg dels últims dies, Pere Aragonès s'ha atipat d'advertir que, a més d'un elevat risc per a la salut dels ciutadans, mantenir la data inicial prevista per al 14 de febrer pot deixar molt tocada la participació, perquè la por al contagi pot conduir a l'abstenció dels electors.
Quan resoldrà sobre la qüestió el TSJC?
Coincidint amb l'hora que acaba el termini per presentar la documentació, a les 10 del matí comença una nova reunió dels set magistrats de la secció 5ª de la sala contenciosa administrativa del TSJC que, ara sí, ha d'entrar a valorar el fons de la qüestió i resoldre quan s'han de fer les eleccions. Avui ho fan escoltant l'altra part, que és el Govern, i amb l'informe de la Fiscalia. El TSJC ho podria decidir avui, però no és clar que la resolució es faci pública avui mateix. El tribunal ja ha advertit que no té per què fer-ho.
En tot cas s'obren, almenys, 3 escenaris: Fer les eleccions el 14-F, fer-les el 30-M o bé trobar un camí entremig que garanteixi tant la seguretat sanitària com democràtica del procés electoral. El vicepresident Aragonès reconeixia aquest dimarts que "quan s'entra en un tribunal, mai no se sap com se'n pot sortir".
La Fiscalia ja va dir ahir que calia mantenir la data del 14-F i tot el calendari electoral. Va presentar el seu informe i es va abstenir d'entrar en el fons de si es poden fer o no les eleccions, en espera que el TSJC comenci a valorar els recursos.
L'origen de la batalla judicial va ser la pluja de recursos que una sèrie de partits polítics, sense representació parlamentària, van presentar contra el decret d'ajornament. També ho va fer un particular, que és qui va sol·licitar al TSJC que adoptés la mesura cautelaríssima de mantenir les eleccions fins que resolgui el fons de la qüestió.
Maquinària a punt per si de cas
Si el TSJC opta per tombar la voluntat del govern català i la majoria de partits de l'oposició de posposar els comicis, d'aquí a una setmana exacta hauria de començar la campanya electoral. I en 24 dies seria la cita amb les urnes.
El marge de maniobra és massa curt per mantenir la maquinària aturada en espera de la resolució definitiva de la justícia. Per això, tot i estar-hi en contra i preferir que se celebrin el 30 de maig, al Govern no li ha quedat altre remei que reactivar el procés electoral per assegurar que el 14 de febrer es podrà votar amb un mínim de garanties.
El virus cavalca desbocat
La pugna judicial per la data electoral arriba en paral·lel a l’enèsima pròrroga de les restriccions de mobilitat a Catalunya i amb les dades epidemiològiques disparades. El virus cavalca desbocat, superant el pitjor moment de la segona onada. Hi ha més de 600 llits d’UCI ocupats per malalts de Covid. El confinament municipal i tancament de bona part de l’activitat econòmica durarà, com a mínim, fins al 7 de febrer. És a dir, una setmana abans del 14-F i quan hauria d’estar en marxa la campanya electoral.
No només això, sinó que des del Govern de la Generalitat, com han fet altres autonomies, no s’amaga la possibilitat que calgui endurir encara més les mesures vigents. S’estudia si podria avançar-se el toc de queda, actualment fixat a les deu de la nit, a les vuit del vespre.