Perplexitat i preocupació. Aquesta és la idea que ha transmès en una compareixença excepcional a les dotze de la nit d'aquest dimarts el ministre de la Presidència del govern espanyol, Félix Bolaños, després de la decisió del Tribunal Constitucional de paralitzar la tramitació parlamentària de la reforma del Codi Penal. En un to molt seriós, Bolaños ha iniciat la seva intervenció prometent que l'executiu mantindrà la seva "lleialtat constitucional" i que la resolució "ha d'acatar-se". Ara bé, el titular de la Presidència ha deixat clar que no comparteixen "ni el fons de la decisió ni l'insòlit procediment seguit" per part de l'alt tribunal. "El que ha passat és d'una gravetat màxima, és la decisió més greu del Constitucional en un temps inusualment breu i amb una majoria exigua".
Per a Bolaños, hi ha "dos motius" que expliquen la "gravetat" d'aquesta decisió de l'òrgan de garanties: "El TC ha aturat l'acció legislativa dels representants legítims triats pel poble, fet que implica que afecta els fonaments de la separació dels poders i la segona raó és que l'alt tribunal ha paralitzat la seva pròpia renovació amb alguns magistrats que han decidit el seu propi futur". El ministre de la Presidència ha afirmat que "no és un conflicte entre partits ni entre institucions, sinó entre aquells que volem complir la Constitució i aquells que la incompleixen sistemàticament des de fa quatre anys". "Molts ens hem preguntat els motius pels quals el PP vol paralitzar aquesta renovació, tots ens les imaginem, però el que ha passat avui dona una nova resposta clara a aquesta pregunta", ha asseverat amb contundència. Félix Bolaños ha volgut recordar que fa anys "es va derogar la possibilitat que el Constitucional tingués la possibilitat de paralitzar el procés legislatiu" i, per això, ha titllat la decisió de l'òrgan d'"insòlita".
El socialista també ha aprofitat per carregar contra el Partit Popular en la seva intervenció: "Volen controlar el Parlament sense tenir majoria, volen decidir el que s'aprova. Avui s'ha obert aquesta porta i no sabem fins a on ens portarà", ha advertit. Bolaños ha indicat que saben que hi ha "preocupació ciutadana" davant la "gravetat del que ha passat": "Em dirigeixo als espanyols: comprenem la seva preocupació i la compartim, però també volem traslladar un missatge de tranquil·litat enfront d'aquells que avui han traspassat els límits, perquè des del govern seguirem en el marc de la llei i la Constitució, protegint l'estat de dret i la democràcia", ha reivindicat el ministre. La conclusió de Félix Bolaños ha estat la següent: "La veritat obrirà camí tot i les dificultats".
Yolanda Díaz: "La democràcia prevaldrà"
En el si de l'executiu, qui també s'ha pronunciat sobre la decisió del Tribunal Constitucional és la vicepresidenta segona i líder de l'espai d'Unidas Podemos, Yolanda Díaz. Fonts del seu entorn han assenyalat a Europa Press que Díaz veu la resolució com un fet "molt greu, resultat d'un procés de deteriorament de les institucions", especialment perquè és "la primera vegada en la història del país que, després de la decisió de l'alt tribunal, els representants del poble veuen parcialment suspesa la seva activitat legislativa". En aquest context, la impulsora de Sumar defensa que "la democràcia prevaldrà" i que l'executiu estatal seguirà "al costat de la democràcia, de l'estat de dret i de les institucions". "Ho farem amb diàleg, amb serenitat i amb política constructiva", ha afegit, desmarcant-se, d'aquesta manera, de la possibilitat de desobeir les mesures cautelaríssimes del TC, com havia deixat entreveure Podemos aquest dilluns al migdia.
Encara des de l'espai confederal, la ministra de Drets Socials i secretària general de Podemos, Ione Belarra, ha destacat que "l'ala dreta del TC impedeix una votació democràtica a la seu de la sobirania popular", de manera que "la dreta política, mediàtica i judicial efectua un cop sense precedents en democràcia" i que això fa que sigui temps de "demostrar que els i les demòcrates som més".