Ha estat arribar i moldre. Després de reunir-se durant una hora aquest dimecres a la tarda amb els sindicats i les patronals, la ministra de Treball Yolanda Díaz ha anunciat que hi ha entesa: aquest any s'apujarà el salari mínim interprofessional a 950 euros, fet que suposa un augment del 5,5% respecte dels 900 euros actuals. La intenció del govern espanyol era apujar-lo aquest any ja a 1.000 euros, però finalment, en la primera trobada, s'han posat d'acord per la xifra acordada. L'acord del govern de coalició contempla un augment progressiu del SMI fins als 1.200 euros.
L'augment del salari mínim tindrà caràcter retroactiu a partir de l'1 de gener del 2020. Segons les dades del Ministeri de Treball, afectarà més de dos milions de treballadors. Encara falta per calcular quin impacte sobre els treballadors a temps parcial. No està clar si el decret podrà arribar a la reunió del Consell de Ministres de dimarts que ve.
En una compareixença posterior a la reunió amb els agents socials, Yolanda Díaz ha dit estar “molt contenta” perquè és “un dia molt feliç en el nostre país i per al conjunt dels treballadors”. La ministra d’Unidas Podemos ha defensat que “estem seguint el mandat de la majoria social que vol que avancem”. Ha agraït als representants dels sindicats CCOO i UGT i de les patronals CEOE i CEPYME que hagin estat “responsables”. Ha reivindicat aquesta legislatura com la del "diàleg social en majúscules".
Després ha comparegut Antonio Garamendi, president de la patronal CEOE, que ha admès que haurien preferit que la pujada hagués estat menor. Tot i així, ha subratllat la seva voluntat d’entesa i de dialogar, i que ha manifestat s’asseuran a totes les taules que faci falta. “Posem damunt la taula la voluntat de diàleg i de treballar pel nostre país”, ha defensat Garamendi en roda de premsa.
Per la seva part, els sindicats s’han felicitat per aquest primer pas. “És un dia per a felicitar-nos per la consecució d’un acord important”, ha defensat Unai Sordo, secretari general de CCOO, que ha qualificat l’acord com un “exercici de pedagogia” en plena polarització política. Pepe Álvarez, d’UGT, ha reclamat que el diàleg social “sigui la base sobre la qual es produeixin totes les reformes en el nostre país”, i que s’ampliïn les qüestions que s’hi tractin. Han subratllat com aquesta mesura beneficia els més desafavorits.
La ministra de Treball ha explicat que ho tenen tot a punt per portar al Consell de Ministres la derogació de l'article 52d de l'Estatut dels Treballadors, que regula els acomiadaments per baixes mèdiques. S'aprovarà "amb rapidesa".
Nova reunió la setmana que ve
La setmana que ve hi haurà una nova reunió del govern espanyol amb els agents socials, aquest cop per la negociació de la derogació de la reforma laboral. Serà una negociació en dues etapes. La primera, per tractar les principals demandes sindicals, com la prevalença del conveni sectorial per damunt del conveni d'empresa. La segona serà per a aspectes més complexos.