El Ministeri d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació ha firmat aquest dilluns l'Acord renovat amb el Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE). El CESE és un òrgan auxiliar de la UE, creat pel Tractat constitutiu de la Comunitat Econòmica Europea el 1957, a fi de representar els interessos dels diferents grups econòmics i socials del bloc europeu. Gràcies a aquest acord es podrà estendre l'ús del català i la resta de llengües cooficials de l'estat a les intervencions dels seus membres en les sessions plenàries, segons ha informat el govern espanyol en un comunicat. El secretari d'Estat per a la Unió Europea, Fernando Sampedro, en representació del Ministeri d'Afers Estrangers, la Unió Europea i Cooperació, i la secretària-general del CESE, Isabelle Le Galo, han firmat aquest Acord renovat a la seu del Comitè a Brussel·les.
Segons el govern espanyol, les llengües cooficials de l'estat ja es fan servir quotidianament en la major part de les institucions europees, amb la mateixa naturalitat que s'utilitzen a Espanya en ambdues cambres legislatives, "a més d'en tots els aspectes de la vida i l'administració pública en les comunitats autònomes amb diverses llengües oficials, en els seus governs i parlaments autonòmics, diputacions i ajuntaments", subratlla el govern espanyol en el seu comunicat.
La possibilitat que els representants espanyols al CESE puguin intervenir oralment en les seves sessions plenàries en les llengües cooficials és també una pràctica habitual en les sessions del Consell de la UE i del Comitè Europeu de les Regions en virtut dels acords existents, diu el govern espanyol. "El reconeixement d'aquestes llengües com a llengües oficials de la UE i la promoció del seu ús en les institucions de la Unió Europea són una prioritat per al Govern d'Espanya, per assolir l'objectiu de portar a Europa la nostra identitat nacional plurilingüe i d'apropar les institucions a la ciutadania", apunta el comunicat governamental.
L'oficialitat del català a la UE, qüestió pendent
Encara que l'acord d'investidura firmat en novembre de 2023 entre Junts i PSOE no esmenta explícitament l'oficialitat del català a la UE, sí que inclou el compromís d'ampliar la participació directa de Catalunya en les institucions europees i altres organismes internacionals. Tanmateix, l'agost de 2023, durant les negociacions per a la conformació de la Mesa del Congrés, Junts i el PSOE van acordar sol·licitar l'oficialitat del català a la Unió Europea. Com a resultat, el ministre d'Afers Exteriors en funcions, José Manuel Albares, va enviar una carta sol·licitant aquest reconeixement. El mes de febrer passat Salvador Illa va presentar un informe sobre la situació del català durant reunions amb líders europeus.