Queixar-se del desastre de Rodalies, no; però assumir responsabilitats pel desgavell en les oposicions, sí. Això és el que ha de fer, segons el govern espanyol, la Generalitat. Ho ha deixat ben clar aquest dilluns la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que en una compareixença des de La Moncloa ha carregat contra el president Pere Aragonès per “pretendre utilitzar” en campanya el nou desastre de Rodalies, conseqüència d’una nova avaria a l’R2 Sud. “També pretén no parlar del que li correspon, com per exemple el caos amb les oposicions”, ha assenyalat l’exalcaldessa de Gavà, municipi on precisament ha tingut lloc aquest nou incident que ha empitjorat encara més el funcionament de trens a Catalunya.

Més enllà de la campanya, el Ministeri treballar per solucionar l’avaria, hi hagi o no campanyes electorals en marxa”, ha insistit Sánchez des de la sala de premsa del Palau de La Moncloa. De totes maneres, tot i haver criticat durament la reacció de Pere Aragonès a la nova avaria de Rodalies, la ministra no ha volgut avançar què li respondrà a la carta que li ha enviat el president de la Generalitat sobre aquesta qüestió. El cap de l’executiu català li va enviar aquest passat dissabte una missiva en la qual li reclamava d’una vegada per totes el traspàs integral del servei de trens; a més de titllar “d’inacceptable” la resposta del govern de Pedro Sánchez a aquest nou incident.

 

Segons la ministra, la resposta del seu executiu està ben lluny de ser “inacceptable”. “Aquest govern i jo, personalment, estem centrats des del primer dia a solucionar el problema i reparar l’avaria al més aviat possible”, ha assenyalat; a més d’assegurar que des del principi s’han intentat donar totes les explicacions pertinents, per molt que, una setmana després, encara ens trobem “en el terreny de les hipòtesis” sobre la causa de l’avaria.

“A partir d’aquí, jo no puc fer res més que no sigui discrepar amb el president de la Generalitat, perquè aquest govern inverteix com mai a Rodalies”, ha dit, a més de voler també disparar contra el PP: “Partim d’una dècada de desinversió” a la xarxa de trens catalana. “Són dades objectives que es poden contrastar, i estem invertint com mai a la xarxa de Rodalies”, ha insistit.

En la carta enviada al govern espanyol, Aragonès es queixava que la reacció de l’Estat a aquesta avaria i la situació global del servei “és del tot inacceptable”. Va remarcar que fa anys que des de Catalunya es denuncia “l’abandonament i la manca d’inversions” de la xarxa de Rodalies de Catalunya. Ara, amb aquesta avaria, ha advertit que “ningú es pot inhibir, i menys els responsables polítics directes”. En aquest punt, assenyalava en el seu text que es tracta d’un problema de naturalesa política, “que va més enllà de les explicacions tècniques que puguin donar Adif i Renfe, i que exigeix explicacions i compromisos polítics per revertir el funcionament d’un servei deficient que la ciutadania de Catalunya no es mereix”.