El govern espanyol ha criticat aquest dimarts el projecte “destructiu” d’Alberto Núñez-Feijóo, després que el líder del PP manifestés que si mai arriba a La Moncloa eliminarà els Ministeris d’Igualtat i de Consum, a més de derogar lleis com la trans o la de memòria democràtica, argumentant que han estat aprovades per Bildu. És per això que més tard, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha atacat el president del PP, acusant-lo de voler “que el país retrocedeixi derogant avenços”.

En una roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Bolaños ha assegurat que les cartes de Feijóo passen per "castigar" els espanyols; i l'ha animat a concretar "quin és el nivell de retrocés i de derogació d'avenços" que duria a terme. "Què li pot molestar a un demòcrata de la llei de memòria?", s’ha preguntat des del palau de La Moncloa. Cal tenir en compte que Feijóo, per exemple, ha defensat convertir els Ministeris que actualment capitanegen Irene Montero i Alberto Garzón en departaments o subdireccions generals; a més de fer “ajustos” en aspectes com l’eutanàsia, la llei d’educació o la modificació de la reforma laboral.

L’estratègia dels debats

Paral·lelament, fonts de La Moncloa deixen ben clar que el govern espanyol insistirà en l’estratègia de celebrar diversos cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo de cara a les eleccions generals. “En menys de 24 hores ja n’ha acceptat un”, assenyalen des del laboratori del president del govern espanyol, que celebren que en un sol dia “s’ha passat de menysprear amb el terme ‘excentricitat’ a un debat”.

Així, aquestes fonts insisteixen que des de La Moncloa ja s’han acceptat els quatre debats proposats per mitjans de comunicació, i que els agradaria celebrar-ne dos més. Davant la negativa del PP a celebrar fins a sis encaraments entre els líders socialista i popular, al govern espanyol consideren que Feijóo “està amagat perquè o no té proposta o bé no la vol explicar”.

De la mateixa manera, el govern espanyol pretén defensar la idea dels cara a cara perquè el 23-J seran unes eleccions “que van de Sánchez o Feijóo”. Expliquen que la diferència amb els comicis del 2019 és que no hi havia un clar líder de l’oposició, i que fins i tot es parlava d’un possible sorpasso de Ciutadans al PP de Pablo Casado.

Bolaños i Rodríguez, a les llistes del PSOE?

D’altra banda, Bolaños ha evitat pronunciar-se sobre si es presentarà a les llistes del PSOE per a les eleccions del 23-J, i ha passat la pilota al partit, que haurà de ratificar les seves candidatures aquest dissabte, en el Comitè Federal dels socialistes. No obstant això, ha reiterat el seu compromís “amb el president, el govern i el partit”. De la mateixa manera s’ha expressat la portaveu del govern espanyol i Ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, que s’ha “apuntat a la resposta”.