La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha acusat aquest dimecres al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, “d’instrumentalitzar” la justícia espanyola per haver-se reunit amb fiscals conservadors. Segons l’executiu presidit per Pedro Sánchez, el més greu d’aquella reunió —en la qual el líder popular va prometre recuperar el delicte de sedició— és el seu “objectiu”. “Així ho ha fet el PP durant tota la legislatura, primer amb Casado i ara amb Feijóo”, ha assenyalat la portaveu del govern espanyol.

Segons Isabel Rodríguez, el PP ha demostrat voler posar mà a la justícia espanyola constantment, impedint la renovació del Consell General del Poder Judicial i de la cúpula del Tribunal Constitucional. “La gravetat d’aquella reunió és que posa de manifest una cosa que després no explica als espanyols: el seu afany de derogació i d’anar en contra de tot”, ha assenyalat la també ministra de Política Territorial. Rodríguez no ha fet menció del delicte de sedició, però ha demanat al president del PP “que expliqui a tots els espanyols” si les seves intencions passen per enderrocar la reforma de les pensions, l’augment del salari mínim interprofessional o la reforma laboral.

Les declaracions d’Isabel Rodríguez han arribat amb motiu de la reunió que Feijóo va mantenir el 18 d’abril amb mig centenar de fiscals conservadors. En aquesta reunió privada, tant els fiscals com el líder popular van criticar moltes de les lleis impulsades per l'executiu de Sánchez durant la seva legislatura, així com la seva acció de govern.

Recuperar el delicte de sedició

És per això que alguns dels fiscals van animar el candidat popular a reformar aquestes regulacions i ell va arribar a anunciar una contrareforma urgent quan arribés a La Moncloa, segons informa. Entre els canvis urgents que vol fer es troba recuperar el delicte de sedició.

"Recuperarem el delicte de sedició, que es pot anomenar d'una altra manera, com deslleialtat constitucional, i el de referèndum il·legal", va anunciar davant dels fiscals conservadors. Alguns fiscals haurien rebut amb complaença les promeses de Feijóo i la trobada els va facilitar un espai on poder preguntar al candidat popular sobre els seus plans i traslladar les seves preocupacions.

També és sabut que diversos fiscals van qüestionar el respecte democràtic de l'actual executiu espanyol pels processos legislatius. Per exemple, Consuelo Madrigal, exfiscal general de l'Estat, va afirmar que a l’estat espanyol hi ha “l'imperi del decret llei, però hi ha un altre problema més greu i és el de les proposicions de llei que es presenten i que es tramiten a través d'esmenes on els desitjos dels grups minoritaris es converteixen en llei". En aquesta mateixa línia, alguns fiscals van criticar l’acció del president espanyol, però no tant per les seves lleis, sinó pels seus pactes amb l’independentisme català i basc.