El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha carregat aquest dissabte contra el Partit Popular acusant-los d'inventar "excuses inversemblants” després que els populars hagin decidit suspendre les converses amb el govern espanyol sobre la crisi migratòria a les Illes Canàries. El portaveu popular Congrés dels Diputats, Miguel Tellado ha justificat la plantada al PSOE en la reunió prevista pel dilluns vinent, perquè consideren que l’executiu "ha renunciat a rebre ajuda de la Unió Europea (UE)". Bolaños ha qualificat les declaracions de Tellado d’una “excusa més” i ha garantit que "el govern treballa conjuntament amb la Comissió Europea".

Els populars han decidit aixecar-se de la taula de negociació després que la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, assegurés que la CE "compta amb més ajuda per respondre a l'emergència migratòria a les Canàries", però que el govern espanyol no l'havia sol·licitat. Bolaños al contrari de les declaracions de la CE i el PP, defensa que "s'està treballant des de l'estiu per trobar una solució" i que ara són els populars qui "es despengen amb una excusa més per evitar l'acord". El ministre ha qualificat  d'inversemblant l'acusació dels populars de renunciar a l'ajuda de la Unió Europea i ha recalcat que el govern "treballa de bracet amb la Comissió Europea”. Segons Bolaños, el govern garanteix una política migratòria acordada a la UE a partir del Pacte de Migració i Asil, i ha remarcat que aquest acord va tenir el “consens generalitzat” de tots els països, també els governats pels populars.

El ministre també ha instat al PP a tenir “responsabilitat” i “humanitat” respecte als migrants que arriben a les Illes Canàries, i ha defensat que la solidaritat s’ha de produir “dins dels estats”. "Treballem perquè a Espanya tinguem un model que sigui solidari, on els fluxos migratoris tinguin una acollida que sigui digna per a les persones que venen, que no tenen res i que després puguem regular els fluxos migratoris amb solidaritat” ha declarat.

Pressió cap a l'executiu espanyol perquè demani ajudi a la UE

El passat divendres, Coalició Canària (CC) ja va demanar al govern espanyol que activés "l'ajuda europea" per atendre l'emergència dels menors estrangers no acompanyats a les Canàries. El secretari d'Organització, David Toledo, va instar l'Executiu estatal a "passar a l'acció" mentre es negocia la reforma de la llei d'estrangeria. "Canàries necessita respostes i en necessita ara i Brussel·les està allargant la mà mentre el president, Pedro Sánchez, i el ministre Ángel Víctor Torres, segueixen reclamant solidaritat al PP i refusant l'ajuda de la Unió Europea", va lamentar Toledo.

Segons fonts del Ministeri de Política Territorial aquest ajuda “està reglamentada” i que el reglament del Pacte d’Immigració i Asil entra en vigor el 2026 i que "fins aleshores les opcions de derivacions als 27 són voluntàries", per tant, l'ajuda que el govern espanyol pugui "demanar", és voluntària, i des del ministeri creuen que és "irresponsable" haver decidit "suspendre les converses" per part del PP, i que només "són excuses per trencar unilateralment les negociacions".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!