La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha avisat aquest dissabte al Poder Judicial que han d'aplicar la Llei d'Amnistia en la seva "literalitat" perquè no és possible canviar l'"esperit" que li va donar el Legislatiu. "No es pot canviar l'esperit del legislador ni fer una interpretació fora del context plantejat pels legisladors", ha afirmat la ministra en declaracions als periodistes en el jurament d'Imanol Pradales com a lehendakari, tot insistint que "la Llei d'Amnistia li toca impulsar-la al poder legislatiu i polític, però li toca al poder judicial aplicar-la a la literalitat del text resultat de la sobirania popular que resideix a les Corts Generals".

Així mateix, Montero ha assegurat que respecta les "actuacions de la Justícia", però ha advertit que "també les del Legislatiu". "Espero que les actuacions (dels tribunals) posin la veritat i la realitat a sobre de la taula com tots els espanyols la coneixem", ha confiat.

A banda, la vicepresidenta primera del govern espanyol ha parlat sobre un possible recurs del Partit Popular al Tribunal Constitucional si s'acorda un nou model de finançament per a Catalunya, demanda d'ERC per investir Salvador Illa president de la Generalitat, i ha assenyalat que els populars "ja no saben com sobreactuar amb totes les qüestions, especialment quan aquestes qüestions serveixen per impulsar una confrontació territorial amb Catalunya". Segons Montero, l'oposició del PP al govern espanyol té la seva "raó de ser en la confrontació entre territori". "Quan es va acabant aquesta part del discurs comença la recerca de nous i no entenc què és el que portaran al Constitucional, em sembla absurda aquesta expressió", ha afegit.

Crítiques de Montero a Ayuso per la rebuda a Milei

Durant les declaracions a la premsa des del País Basc, María Jesús Montero també ha reclamat al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que "moduli, rectifiqui o se separi" dels atacs a l'Executiu estatal que el president argentí, Javier Milei, va proferir durant el lliurament de la Medalla Internacional de Madrid a mans d'Isabel Díaz Ayuso. "Fa temps que no sentia en el nostre país paraules tan destructives amb el que és col·lectiu, amb el benestar social i la capacitat que cadascú aportem al benestar de la nostra terra. Una cosa tan significativa com traslladar que la justícia social, base de qualsevol democràcia, es qüestioni de la manera tan agressiva com es va fer", ha criticat. En aquest sentit, ha acusat el president d'Argentina de seguir "la política de la selva" i ha afirmat que sent "vergonya i pudor" pel fet que la Comunitat de Madrid "aplaudeixi aquestes idees", donant empara a la ultradreta i populismes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!