Pedro Sánchez ha decidit fer marxa enrere. El govern espanyol ha optat finalment per ajornar la votació al Congrés prevista per aquest dijous sobre el sostre de dèficit, per falta de suports. L’executiu del PSOE i Sumar evita així repetir la mateixa fotografia que el passat 23 de juliol, en el primer aniversari de les eleccions generals que van provocar la composició actual a l’hemicicle: Junts i PP votant-hi en contra i tombant el primer pas imprescindible del govern per aprovar posteriorment els pressupostos del 2025.

Pedro Sánchez evitarà així que dijous es produeixi la seva trenta-sisena derrota parlamentària a la madrilenya Carrera de San Jerónimo aquesta legislatura, després d’haver-se endut la plantofada sorpresa la setmana passada dels diputats de Míriam Nogueras votant en contra de la regulació dels lloguers de temporada. Segons asseguren fonts del Ministeri d’Hisenda, l’objectiu de la decisió és donar més temps als equips negociadors per aconseguir en un futur el suport de Junts per Catalunya.

L'argumentari que utilitza el govern espanyol per demanar suports al seu sostre és insistir que ha presentat una proposta que flexibilitza els objectius de dèficit per a les comunitats autònomes i els ajuntaments el 2025 i el 2026. Aquest marge més gran l'assumiria l'estat. En altres paraules: el Ministeri capitanejat per María Jesús Montero reitera que la seva senda ofereix a les autonomies i els municipis una capacitat més gran de despesa. "Sobre aquesta mateixa premissa continuarem negociant per assolir un acord", apunten fonts d'aquest departament, que titllen la decisió de retirar la votació de dijous com un "acte de responsabilitat".

La derrota, "probable" per manca de suports de Junts

Aquest dilluns, el PSOE reconeixia que era "probable" que Pedro Sánchez patís aquest dijous al Congrés dels Diputats la seva trenta-sisena derrota parlamentària aquesta legislatura. Va admetre-ho la portaveu dels socialistes, Esther Peña, que va reconèixer que el seu partit no tenia encara els vots suficients per tirar-ho endavant malgrat haver-se reunit amb Junts per Catalunya a Suïssa aquest passat cap de setmana. I va ser per aquest motiu que aquest dilluns des de la sala de premsa de la seu de Ferraz es va suplicar al PP que sí que doni suport a un dels passos indispensables per tirar endavant els pressupostos del 2025.

El cas és que la setmana passada Carles Puigdemont ja va advertir el PSOE de quin seria el sentit del vot de la seva formació si res no canviava. "A la mateixa cosa que vam votar que 'no', hi tornarem a votar que 'no'; si la canvien, parlem-ne", deia en referència a un sostre de dèficit que els juntaires ja van tombar el passat mes de juliol. Sent irònic amb l’ensurt que es van endur els socialistes quan la setmana passada Junts va tombar a última hora la regulació dels lloguers de temporada, el president de la Generalitat a l’exili assenyalava que aquest cop a la Moncloa “no tindran sorpreses”. Així, instava el govern espanyol a “reflexionar” sobre les diferències entre Catalunya i Espanya en matèria d’execució pressupostària; aquest va ser el motiu dels independentistes a l’estiu per aixafar a Pedro Sánchez el seu primer aniversari del 23-J.

Feijóo s'obre a aprovar el sostre de dèficit si Sánchez estripa el "cupo separatista"

Paral·lelament, un cop coneguda la notícia que el govern espanyol ajornava la votació del sostre de despesa, Alberto Núñez Feijóo ha carregat contra la reunió PSOE-Junts: "Ha anat malament i a Suïssa s'ha decidit que Espanya no tingui de moment pressupostos pel 2025". "Sánchez va dir que un govern sense pressupostos és com un cotxe sense gasolina, però ell no té ni cotxe ni gasolina perquè no té un govern estable, no té majoria al Parlament, no ha presentat el pressupost d'enguany i no té la seguretat de poder presentar el pressupost de l'any següent", ha afegit en una entrevista a Telecinco. Per últim, s'ha obert a entregar els vots del PP a la pròxima senda de dèficit si hi ha "un compromís" per part del govern espanyol de "retirar el cupo separatista"; en referència al pacte amb ERC per un finançament singular per a Catalunya. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!