El govern espanyol no donarà ajuts directes a bars ni restaurants. Així ho han confirmat fonts del Ministeri de Turisme a la cadena SER, especificant que seran les comunitats autònomes les que les concediran.
Així doncs, autonomies com Múrcia donaran uns 1.500 euros per establiment, Catalunya, sumant els dos ajuts aprovades fins ara, 3.500 euros, mentre que a Euskadi l'ajut serà de 4.000 euros i a Navarra la xifra s'elevarà fins als 25.000 euros.
El que sí que consta al pla de rescat de l'Executiu de Pedro Sánchez serà la possibilitat que els negocis puguin deixar de pagar el 50% del lloguer, sempre que estiguin llogant el seu local a grans propietaris immobiliaris (els que tinguin més de 10 locals), i aquest cop l'hosteleria sí que podrà acollir-se al sistema d'ERTOs.
I a la resta d'Europa?
D'aquesta manera, Espanya es converteix en l'excepció a Europa pel que fa al repartiment d'ajudes, ja que mentre el govern del PSOE i Unidas Podemos només aportarà un 4,3% del PIB a donacions directes, altres països com Alemanya (el 8%), el Regne Unit (8,4%) o els Estats Units (9,1%) atorgaran el doble o més.
Traduïts a xifres quotidianes, aquests percentatges es convertiran en fins a 200.000 euros per local a Alemanya, 10.000 euros a França, 4.500 al Regne Unit o 3.000 a la ciutat de Brussel·les (Bèlgica).
Així doncs, i després de 283 dies des del primer tancament el passat mes de març, els 186.000 bars i els 500.000 restaurants continuaran veient com les seves demandes queden insatisfetes i com els seus comptes segueixen molt descompensats. Ahir mateix, es va produir una nova protesta del sector a la plaça Sant Jaume de Barcelona a causa de les noves restriccions del Govern que els impedeix obrir de cara al públic fora dels horaris de l'esmorzar i el dinar.
Ahir mateix, la Federació d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), que engloba restaurants, bars, bars musicals i oci nocturn, denunciava que les noves mesures suposarien "la ruïna definitiva" del sector. L'entitat va valorar que aquesta mesura era "inacceptable" considerant-la "arbitrària, desproporcionada, ineficaç i contraproduent, la qual suposarà la ruïna definitiva de l’hostaleria catalana", segons va destacar en un comunicat.