El Consell de Ministres té previst aprovar aquest dimarts el projecte de llei de l'avortament, que pretén blindar aquest dret en la sanitat pública i altres de sexuals i reproductius de la dona, com incapacitats temporals per regles doloroses pagades des del primer dia per la Seguretat Social. Després de la seva aprovació, el text serà remès al Congrés dels Diputats per iniciar la seva tramitació parlamentària a fi que sigui aprovat definitivament en els propers mesos, segons fonts del govern espanyol.
L'avantprojecte de llei, aprovat el passat 17 de maig, acaba amb el consentiment patern perquè les noies de 16 i 17 anys puguin interrompre el seu embaràs de forma voluntària, un requisit que va incorporar el 2015 el PP en la seva modificació de la norma vigent de 2010. En una entrevista a Radiocable ahir dilluns, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha destacat que Espanya serà el segon país del món després d'Escòcia en combatre la pobresa menstrual, ja que la futura llei contempla el repartiment gratuït de productes d'higiene en escoles, presons i centres públics vinculats als serveis socials. "Hi ha moltíssimes dones a Espanya que no poden elegir els productes d'higiene menstrual que voldrien. És una mesura molt important també perquè la menstruació sigui present en el debat públic, deixi de ser un tabú i un estigma i que puguem parlar amb normalitat perquè és part de la nostra salut", ha emfatitzat.
Adeu a les tres jornades de reflexió
Amb la nova norma, la sanitat pública serà "la xarxa de referència" per avortar, i es crea un registre d'objectors de consciència com en la llei d'eutanàsia. Qui es declari objector no podrà practicar avortaments tampoc en la sanitat privada. La llei posa èmfasi que els centres on puguin avortar les dones siguin el més proper possible al seu domicili en funció del mètode que elegeixin (quirúrgic o farmacològic) i elimina les tres jornades de reflexió.
Preveu també l'atenció durant el postpart i que hi hagi acompanyament integral i especialitzat en els processos d'interrupció de l'embaràs. La reforma inclou el dret la incapacitat laboral temporal per regles doloroses, el cost de les quals serà assumit des del primer dia per la Seguretat Social, no s'exigirà un mínim cotitzat i durarà el temps que necessiti la dona, una de les mesures que més debat ha suscitat.
La petició d'Europa
Per la seva part, l'Eurocambra va demanar el mes de juliol passat d'incloure el dret a l'avortament a la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea. En una resolució aprovada per 324 vots a favor, 155 en contra i 38 abstencions, els eurodiputats van apostar per esmenar l'article 7 de la Carta per afegir que "tothom té dret a un avortament segur i legal". El text també fa referència al "retrocés" en els drets sexuals i reproductius de les dones als Estats Units, després de la decisió del Tribunal Suprem del país. Així, els eurodiputats van expressar el seu "suport" a les dones i totes les persones que "defensin el dret i l'accés a un avortament legal i segur". A més, van instar el Congrés dels Estats Units a aprovar una llei per protegir el dret a l'avortament a nivell federal.