A la vigília del Dia internacional de l'Orgull LGTBIQ+. El Consell de Ministres aprovat l'anomenada llei trans, que reconeix l'autodeterminació de gènere. Es tracta d'una norma que despatologitza les persones trans perquè permet el canvi de nom en el Registre Civil sense informes mèdics ni psicològics. Amb la seva aprovació, el govern espanyol remet el text al Congrés dels Diputats perquè iniciï la seva tramitació i envia un missatge "contundent" en defensa del col·lectiu. "És una llei molt important que ve a continuar amb la tasca i la feina que aquest país va emprendre l'any 2005 amb la llei per al matrimoni de les persones del mateix sexe del president (José Luis Rodríguez) Zapatero", ha explicat la portaveu de l'executiu estatal, Isabel Rodríguez.

S'ha aprovat en segona volta. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha exposat que el projecte de llei trans no inclou grans canvis respecte del text inicial i manté el dret al canvi de sexe legal en el registre sense informe mèdic ni psicològic a partir dels dotze anys i amb determinades condicions des dels setze de forma autònoma. A més, els menors de dotze anys podran canviar el nom en el DNI i ser tractats en el centre escolar conforme al nom escollit. "A la fi, i complint amb les persones LGTBI i amb el conjunt de la societat ho portem en segona volta, la llei trans arriba al Congrés abans de l'estiu com ens havíem compromès", ha dit Montero aquest dilluns en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres. També ha insistit en el fet que cadascuna de les vides de les persones trans i LGTBI importen.

 

Un procés de quatre mesos

Així doncs, les persones que vulguin un canvi registral de nom i sexe legal hauran de passar per un procés de doble compareixença. En la primera, cobriran un formulari en el qual manifestaran la seva disconformitat amb el sexe assignat a l'hora de néixer i la petició de canvi. Rebran la informació de les conseqüències legals que tindrà el canvi, sol·licitant la rectificació. En la segona i en un termini no superior a tres mesos, la persona sol·licitat ratificarà la seva sol·licitud i la persistència de la seva decisió de canvi. Un mes després, a tot tardar, la persona encarregada del Registre Civil dictarà una resolució.

És a dir, la ministra d'Igualtat ha resumit que el procés per al canvi de nom i sexe durarà un màxim de quatre mesos. En aquest període màxim, les persones trans podran ser reconegudes per les administracions "per allò que són, sense por i sense culpa". D'aquesta manera, la llei trans reconeix el dret a la lliure determinació de la identitat de gènere, despatologitza les persones trans i, en definitiva, "els hi reconeix el dret a ser qui són sense que mitjancin testimonis". Amb tot això s'envia un missatge "clar i contundent" que l'estat espanyol sempre comptarà amb el col·lectiu: "Mai un país sense vosaltres". A més, Montero ha posat el focus en el fet que "de nou estem a l'avantguarda" i som "una referència internacional" en defensa de les persones LGTBIQ+.

Més detalls de la llei trans

Si bé el projecte de llei trans no inclou grans canvis respecte del text inicial, una de les novetats del projecte és en allò que fa referència a les persones trans migrades. Aleshores, podran canviar els seus documents a Espanya si en el seu país no tenen garantits els seus drets com a persona trans. També reconeix una "àmplia bateria de drets" com el dret de les persones bisexuals i lesbianes a filiar fills sense necessitat d'estar casades. És a dir, a tornar a tenir accés a tècniques de reproducció humana. De la mateixa manera, es prohibeixen les teràpies de conversió, aversió o contracondicionament destinades a modificar l'orientació, identitat sexual o l'expressió de gènere de les persones, amb independència que hagin donat el seu consentiment. Per què? Perquè les vides LGTBIQ+ "no necessiten cap cura". "Espanya és un país molt orgullós de la seva diversitat", ha indicat la ministra d'Igualtat, qui ha fet servir en diverses ocasions la terminologia transinclusiva parlant de tots, totes i totis. D'altra banda, la norma consolida drets per a les persones trans i LGTBIQ+ en l'àmbit educatiu i laboral, alhora que garanteix que l'atenció sanitària a les persones trans es realitzi conforme als principis de no patologització, autonomia, codecisió i consentiment informat.

Finalment, ha recordat que la llei inclou sancions que van dels 200 fins als 150.000 euros i ha agraït als col·lectius perquè "gràcies a ells estem aquí avui". Montero també ha donat les gràcies al president espanyol, Pedro Sánchez, i als ministres que han participat en millorar el text. Un text que passa ara a la seva fase de tramitació en el Congrés dels Diputats i que preveu la inclusió en els currículums educatius del coneixement i respecte a la diversitat sexual, de gènere i familiar com un objectiu en totes les etapes, així com formació en la matèria per a tot el professorat.