Amb les eleccions municipals i autonòmiques a poc més de tres mesos, el govern espanyol aprova aquest dimarts una nova partida de beques, dotada amb 2.500 milions d'euros i que arribarà fins a un milió d'estudiants d'arreu de l'Estat, emmarcada en l'aposta de l'Executiu per reforçar les polítiques socials davant les crítiques de la resta de partits per polèmiques com la llei del "només sí és sí". El mateix Pedro Sánchez ha anat traient pit durant els últims dies d'aquest decret que arriba al Consell de Ministres, i el tema ha protagonitzat la majoria dels seus darrers tuits. Des de Saragossa, on es va reunir amb Javier Lambán després que aquest l'hagi posat en més d'un compromís, el president del govern espanyol va anunciar que aquesta seria "la partida més gran de la història de la democràcia en polítiques de beques per als nostres joves. 2.520 milions d'euros que beneficiaran un milió de joves del nostre país, garantint la igualtat d'oportunitats, visquin on visquin". Amb to de campanya electoral, Sánchez va aprofitar l'ocasió per criticar el Partit Popular: "Són beques per als qui ho necessiten, no les beques per als rics que fan en altres governs autonòmics", en referència a la Comunitat de Madrid i Isabel Díaz Ayuso.
Tots els detalls de l'augment de les beques
Tal com va avançar dissabte Pedro Sánchez, el Consell de Ministres aprova aquest dimarts el reial decret que regula les beques per al curs 2023-2024 i que recull un augment de la quantitat i també avança els terminis perquè els alumnes que han demanat l'ajuda puguin saber abans si són o no beneficiaris. Aquests 2.520 milions d'euros representen un 40% de tot el pressupost del Ministeri d'Educació i Formació Professional, dirigit per Pilar Alegría, que també exerceix de portaveu del PSOE. En la seva intervenció a Saragossa, Sánchez també va voler destacar que la proposta que aprova el seu govern suposa una inversió de mil milions d'euros més que en l'últim govern de Mariano Rajoy abans de la moció de censura, fet que suposa un augment del 70% en els últims cinc anys i del 18% respecte del 2022.
Entre les principals novetats que introdueix aquesta hi ha la concessió d'una ajuda universal, és a dir, sense tenir en compte el nivell de renda de les famílies, pels alumnes amb necessitats educatives específiques. Aquesta mesura afecta a estudiants de segon cicle d'infantil, primària, secundaria i batxillerat i el subsidi tindrà un import anual de 400 euros. El govern espanyol justifiqui que no hi hagi llindar de renda per a aquesta ajuda, ja que les necessitats educatives específiques suposen uns costos addicionals significatiu, que s'han de sumar a una situació econòmica marcada per l'inflació.
Per altra banda, també es preveu un augment en la beca que reben els joves que estudien fora de casa: passa de 1.600 a 2.500 euros. L'objectiu del govern espanyol amb aquest increment és facilitar que els alumnes puguin continuar els seus estudis fora de la seva ciutat, especialment aquelles famílies que viuen a la coneguda com a Espanya Buidada. Una altra novetat a tenir en compte és l'avançament de les convocatòries, i per tant també dels resultats. Les sol·licituds començaran a principis del mes de març.