El govern espanyol ha donat aquest dimarts el tret de sortida al nou curs polític amb una agenda ben carregada. Durant la reunió del Consell de Ministres, l’executiu ha donat el seu vistiplau a l’extens pla normatiu de tots els ministeris per al segon semestre de l’any. Són fins a 171 propostes legislatives, entre elles la reforma d’un article de la Constitució. Segons ha explicat la vicepresidenta Carmen Calvo, la primera que veurà llum verda serà la nova llei de memòria democràtica, després de molts retards. Contemplarà la il·legalització de la Fundació Francisco Franco. Aquesta setmana publicaran el conjunt d’iniciatives al Portal de Transparència.
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta primera ha explicat que plantejaran fins a 171 iniciatives: la reforma d’un article de la Constitució, tres lleis orgàniques (que requereixen d’una majoria reforçada), 58 lleis ordinàries i 129 reials decrets. La setmana que ve s’inaugurarà el calendari amb la llei de memòria història que substituirà la de Zapatero. “La democràcia està en condicions madures de mirar el seu passat amb justícia i dignitat”, ha defensat Calvo. Ha recordat que “altres grans democràcies” europees ja ho han fet abans. Segons ha assenyalat Calvo, “el nucli central” de la norma serà el “reconeixement i dignificació de les víctimes”.
Entre altres qüestions, recollirà que “no podrà haver-hi fundacions públiques o amb diners públics que enalteixin figures dictatorials”. Fonts de vicepresidència primera confirmen que afectaria la Fundació Nacional Francisco Franco (FNFF), tot i ser una entitat privada. L'última subvenció que va rebre va ser per part d'Aznar. També s'impulsarà una pla per a dur a terme exhumacions de fosses comunes.
L'article de la Constitució espanyola que volen modificar és l'article 49, que es refereix a les persones amb discapacitat com a “disminuïts físics, sensorials i psíquics”. L'objectiu és canviar aquesta denominació i des de La Moncloa esperen que s'aprovi per unanimitat de les Corts espanyoles.
Altres aspectes que ha revelat Carmen Calvo són dos nous impostos, mecanismes per garantir la creació d’”ocupació digna” —on s’emmarca la derogació de la reforma laboral—, una llei d’educació, una llei de funció pública o una llei de garantia legal de la llibertat sexual. No obstant això, la dirigent socialista ha dit que hi haurà altres assumptes, més urgents, que s’hauran d’abordar amb legislació d’urgència.