El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts el “pla d’acció per la democràcia” anunciat fa setmanes per Pedro Sánchez a conseqüència de les investigacions judicials a la seva esposa, Begoña Gómez. Així, el govern espanyol presentarà la seva ofensiva contra el que el seu president anomena la “màquina del fang”. El cap de l’executiu assegura que pretén combatre la desinformació publicada per alguns mitjans (o ‘pseudomitjans’, com diu Sánchez). "És un pla que ens ajudarà a donar més transparència, pluralitat i garanties a les Corts i al nostre ecosistema informatiu", ha asseverat el líder dels socialistes en una reunió amb diputats, senadors i europarlamentaris celebrada al Congrés. Ha assegurat, també, que la proposta que farà aquest dimarts el seu govern “emanarà” de la Constitució.
Després de l’aprovació al Consell de Ministres, la proposta haurà de passar pel Congrés dels Diputats. La intenció del PSOE, segons ha exposat Pedro Sánchez, és que el PP hi voti a favor, amb l'argument que a l'Eurocambra els populars europeus han votat a favor de mesures que aniran incloses en el projecte espanyol. "No s'entendria que a Estrasburg aprovin unes coses i després aquí, al Congrés dels Diputats, votin en contra d'aquestes mateixes qüestions", ha assenyalat. "Confio que acabi comptant amb el suport de tots els demòcrates del nostre país", ha demanat.
El PP, fins ara, ha defensat que la intenció de Pedro Sánchez de perseguir la desinformació pot convertir-se en un atac a la democràcia. De fet, Alberto Núñez Feijóo va arribar a referir-se a la proposta del PSOE com “el major atac a la llibertat d’informació de la democràcia”. Els populars van arribar a fer comparacions amb la llei del ‘només sí és sí’. El líder del partit va acusar Sánchez de voler convertir l’estat espanyol en una “pseudodemocràcia”.
Però el president del govern espanyol defensa, en canvi, que el seu pla servirà per combatre les “pressions a periodistes o les corrupteles d'alguns que tenim tots al cap". En el seu discurs pronunciat aquest dilluns, ha recordat que no només la democràcia espanyola, sinó pràcticament la totalitat de les democràcies occidentals, es troben “assetjades” pel problema de les ‘fake news’.
Les línies mestres del pla contra la “màquina del fang”
El cas és que el passat juliol, Pedro Sánchez va presentar el seu pla de forma tan inconcreta que no només va encendre Feijóo, sinó que tots els grups parlamentaris li van mostrar la seva decepció. Els seus socis habituals van considerar que era insuficient. Van mostrar escepticisme Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, Bildu, PNB, BNG i Podemos. Sánchez va rebre fins i tot crítiques per part de Sumar, el soci de govern del PSOE.
Les propostes que va fer Sánchez van ser, resumidament, les següents: exigir als mitjans de comunicació que facin públic el nom dels seus accionistes, l'assignació de finançament públic i les seves xifres d’audiència; endurir les sancions als diputats i senadors que no presentin les seves declaracions de béns i activitats, així com obligar els candidats a les eleccions a celebrar debats i que els laboratoris demoscòpics facin públiques les macrodades amb les quals elaboren els baròmetres; i fer alguna pinzellada a la llei mordassa en forma de “reforma”. El president del govern espanyol també va anunciar un paquet d’ajudes de 100 milions d’euros pels mitjans de comunicació en el seu procés de digitalització.