El govern espanyol ha assegurat que té "preocupació zero" després de l'últim informe de la UCO sobre el cas Koldo, que entre altres qüestions, assenyala que Pedro Sánchez hauria autoritzat el polèmic viatge a Espanya de la vicepresidenta veneçolana, Delcy García, o que l'exministre de Transports, José Luis Ábalos, hauria intercedit a favor dels interessos de Globalia impulsant el rescat a Air Europa. Fonts de la Moncloa han assegurat a EFE que el president espanyol no va autoritzar la visita de la vicepresidenta veneçolana perquè tenia constància que Rodríguez estava subjecta a sancions de la UE que li impedien ingressar a l'espai Schengen, de manera que la visita oficial no es va produir. Pel que fa al rescat d'Air Europa, han assenyalat que el govern era el primer interessat a ajudar aquesta i altres companyies colpejades per la crisi econòmica i salvar milers de llocs de treball —4.000 en el cas de l'operadora aèria. 

Les fonts de l'executiu de Sánchez han indicat que inicialment sí que estava prevista la visita de Rodríguez amb motiu de Fitur per parlar dels interessos d'empreses espanyoles, però destaquen que finalment el president no la va autoritzar i no es va produir, encara que l'avió en el qual viatjava la vicepresidenta de Veneçuela va aterrar a Madrid perquè la tripulació havia de descansar. En aquest sentit, també han assenyalat que des del govern es va actuar en tot moment en col·laboració amb la justícia, la celeritat, la transparència i la contundència, obrint un expedient d'expulsió a Ábalos, demanant-li que entregués l'acta de diputat i obrint una comissió d'investigació en el Congrés. Pel que fa a la resta de circumstàncies al voltant d'aquell fet, les fonts del govern han dit que haurà de ser Ábalos qui les expliqui. 

El passat mes de maig, Ábalos va dir a la comissió d'investigació del cas Koldo al Senat que havia anat a Barajas en una "missió diplomàtica" per assegurar-se que Rodríguez no entrés a Espanya, perquè ho tenia prohibit. Va explicar que el va portar a l'aeroport el seu assessor Koldo García perquè era més ràpid que mobilitzar el cotxe oficial i que va informar el president del govern de la seva trobada amb la vicepresidenta de Veneçuela i del resultat exitós. Tanmateix, els investigadors de la Guàrdia Civil han recollit a l'informe remès al jutge una captura de pantalla d'una conversa entre Ábalos i Sánchez en la qual el ministre li diu: "La vicepresidenta de Veneçuela ve en privat dilluns i vol veure'm discretament com a continuació de la trobada que vaig tenir amb el ministre de comunicació (que és el seu germà). La gestió que vam acordar a favor de les empreses espanyoles ha permès que Duro Felguera hagi cobrat un important deute". Sánchez es limita a respondre "bé", missatge que Ábalos interpreta com una llum verda, i així li ho trasllada al seu assessor. "Almenys no posa objeccions", subratllava el ministre. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!