La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha volgut deixar clar aquest dilluns que amb una reforma del delicte de malversació no passaria igual que amb la llei del ‘només Sí és Sí’ i ha volgut foragitar també els dubtes sobre si la Moncloa pretén seduir Esquerra Republicana a través d’una modificació del Codi Penal que beneficiï els líders independentistes que hi havia darrere el referèndum de l’1 d’octubre. La també ministra de Política Territorial ha estat clara: “Estem treballant per endurir i contemplar aquelles qüestions que clarament són conseqüència d'actituds corruptes i que en aquests moments no estaven penalitzades, com és l’enriquiment injustificat”.
Rodríguez s'ha referit d'aquesta manera a una de les pinzellades que han proposat els socialistes per modificar el delicte de malversació: perseguir aquelles persones que hagin incrementat el seu patrimoni en més de 250.000 euros durant el seu mandat i no puguin acreditar el seu origen, cosa que es podria castigar amb fins a sis anys de presó. Cal destacar, també, que contràriament al que demana Esquerra Republicana, el PSOE ha proposat castigar amb una forquilla d'un a quatre anys de presó el desviament irregular de pressupost dins l'administració pública. Tot i suggerir d'aquesta manera una rebaixa de dos anys respecte de les penes que hi ha a hores d'ara, hi ha la intenció de poder continuar perseguint casos com els de l'1-O.
Rodríguez també ha parlat sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial, un aspecte bloquejat pel PP des que l’executiu de Pedro Sánchez va anunciar que tenia la intenció de derogar el delicte de sedició. “Cal que donem una solució a aquest problema”, ha afirmat Rodríguez en una entrevista a RNE, a més de demanar al principal partit de l’oposició “que desbloquegi la renovació”. Així mateix, ha manifestat que “és molt important que els ciutadans tinguin la tranquil·litat i confiança que les institucions funcionen”. En la mateixa línia, la portaveu del govern espanyol ha demanat als actuals membres de l’òrgan de govern dels jutges espanyols que facin les seves propostes per a renovar el Tribunal Constitucional.
La proposta d'ERC: despenalitzar l'1-O
Les declaracions de Rodríguez arriben un dia després que el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, assegurés que la intenció del seu partit és “eliminar allò que es va introduir per perseguir” els líders independentistes del 2017. Segons l’exvicepresident del Govern, el delicte de malversació en la causa contra els líders independentistes per l'organització del referèndum de l'1-O es va introduir per tal de poder perseguir-los, però aquest mai no es va cometre. En aquest sentit, va subratllar que “la malversació mai no va existir en l’organització del referèndum de l’1-O" i que "per això volem que es reformi el Codi Penal".
ERC va presentar divendres passat una esmena per crear un nou tipus dins del delicte de malversació per tal que es castigui amb menys anys de presó —entre sis mesos i tres anys de presó—a aquelles persones que malversen diners públics però sense ànim de lucre personal. És a dir, els republicans volen reintroduir al seu Codi Penal el concepte d'ànim de lucre personal o de tercers com a condició per la malversació més greu, i aposta per conservar les penes que va fixar el PP el 2015: de dos a sis anys de presó.
La proposta del PSOE: distingir tipus de malversació i perseguir l'1-O
Els socialistes, en canvi, aposten per diferenciar diversos tipus de malversació. En primer lloc, consideren que cal mantenir les penes tal com estan actualment quan hi ha malversació amb apropiació. És a dir, quan hi ha lucre per a un mateix o per a tercers. El PSOE també vol distingir la malversació d'ús, que són aquells casos en els quals es fa un mal ús dels recursos públics però sense voluntat d'apropiar-se'ls. La intenció és penar aquests casos amb penes que vagin dels sis mesos als tres anys de presó i d'un a quatre anys de suspensió de feina pública.
Ara bé, el PSOE pretén que es castigui amb una forquilla d'un a quatre anys de presó el desviament irregular de pressupost dins l'administració pública. Tot i proposar d'aquesta manera una rebaixa de dos anys respecte de les penes que hi ha a hores d'ara, hi ha la intenció de poder continuar perseguint casos com els de l'1-O. D'altra banda, la intenció dels socialistes també és perseguir aquelles persones que hagin incrementat el seu patrimoni en més de 250.000 euros durant el seu mandat i no puguin acreditar el seu origen, cosa que es podria castigar amb fins a sis anys de presó.
Unidas Podemos, "sense posició clara"
El president del grup parlamentari d'Unidas Podemos, Jaume Asens, ha explicat aquest dilluns que la seva formació marca distància amb el PSOE respecte de la reforma de la malversació: "No durà la nostra signatura". Ara bé, Asens no ha acabat de deixar clar quina és exactament la posició del seu grup parlamentari sobre aquest tema: "Encara estem discutint aquesta qüestió i, per tant, no tenim una posició clara". Sí que ha afirmat que celebra que tant les propostes d'ERC com del PSOE "vagin en direcció de desjudicialitzar" el conflicte polític entre Catalunya i Espanya.