La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha carregat contra la decisió del president Pere Aragonès de no assistir a la Conferència de Presidents. Rodríguez ha lamentat que els catalans "no tindran veu" a la trobada amb la resta de líders autonòmics i ha destacat que les reunions multilaterals "també són importants" pel desenvolupament de Catalunya. La portaveu de l'executiu central ha insistit que la Conferència es fa en un moment "d'especial importància" en plena recuperació de la pandèmia.

 

 

Rodríguez en roda de premsa després del Consell de Ministres ha argumentat que "Catalunya té molt a dir" i ha remarcat l'interès de l'executiu de Pedro Sánchez en què participi Aragonès. Tanmateix, ha explicat que les relacions entre la Moncloa i la Generalitat han "millorat molt en els últims anys". "No ho vinculo amb cap altra carpeta", ha afirmat. La portaveu del govern espanyol ha recordat que divendres passat es va reunir la Comissió Bilateral "amb normalitat" i ha tornat a lamentar que Catalunya no presenti representació, ja que "tenen molt a dir en aquest procés de recuperació econòmica".

Aragonès no anirà a la conferència

La portaveu del Govern, Patricia Plaja, ha explicat aquest matí que Aragonès no assistirà a la reunió de presidents autonòmics que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat a La Palma el 25 de febrer, perquè "no té sentit participar en una reunió que no és de treball sinó que és una trobada més per fer-se una foto". Per contra, el president sí que assistirà als actes convocats al voltant de la inauguració del Mobile World Congress que començarà la setmana vinent, tant al sopar inaugural que presideix el rei i a la inauguració, que també encapçala el monarca. "Allà on hi hagi una representació important per als catalans hi serem", ha argumentat la portaveu que ha insistit que aquesta convocatòria "pot ser l'edició de la recuperació del turisme de congressos" a Catalunya, i comptarà amb participació activa del govern de Catalunya.

Cal recordar que el president va qualificar de "petits, parcials i insuficients" els resultats de la Comissió Bilateral entre els governs català i espanyol celebrada aquest divendres passat a Barcelona. Aragonès considera que es van tractar qüestions "molt menors" i "petites", per "la manca de voluntat del govern espanyol" i, davant d'això, diu que "cal anar molt més enllà". Tanmateix, va indicar que en la reunió d'aquest divendres "va haver-hi avenços, però sobre qüestions molt petites i poc transcendentals".

En unes declaracions realitzades després de visitar la Cooperativa d'Arbeca (Garrigues), el president de la Generalitat va assegurar que "si el govern de l'Estat creu que aquesta via és una bona via de relació amb Catalunya, ha d'aportar moltes més propostes i ha de posar sobre la taula moltes més coses que no pas les que es van tancar ahir". Aragonès va detallar que hi ha un preacord sobre el traspàs de l'ingrés mínim vital, ha constatat, però no es va acabar de fer efectiu, per la qual cosa els resultats globals són "insuficients", i ha assegurat que si el govern espanyol els valora com a històrics "és perquè feia més de deu anys sense voler acordar nous traspassos".

La taula de diàleg

Sobre la taula de diàleg, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, recentment ha assegurat que "és important que la taula de diàleg se celebri de forma ràpida", però destaca que són "més importants els resultats". Per la consellera aquesta ha de ser el focus de treball al voltant de la taula. En una entrevista a TV3, Vilagrà va remarcar que el treball al voltant de la taula és constant. "Hi ha treballs en àmbits més discrets i, per tant, ara no podem explicar més", va advertir. Tot i el secretisme i les precaucions, va reconèixer:  "Avancem més lent del que voldríem". 

Tot i la lentitud amb què es treballa, Vilagrà considera que la metodologia amb què s'està treballant a la taula del diàleg dona els seus fruits. La consellera ha reconegut la diferència de posicions des de la que parteixen les dues parts, però s'ha mostrat confiada en el diàleg i en el treball que es pot fer en aquest espai. Una feina que sent com un mandat europeu.