El govern espanyol ha rebut positivament l'informe de l'ONU en què titllen les lleis “de concòrdia” de PP i Vox de revisionisme. L'Executiu se citarà en una reunió bilateral a Aragó per tractar aquest informe i la seva política autonòmica de memòria. A més, diversos membres del govern de Pedro Sánchez han sortit a condemnar aquestes lleis. Per exemple, el ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha reaccionat així a l'informe de Nacions Unides: "Quina vergonya PP i Vox. L'ONU els diu que les seves lleis de blanquejament de la dictadura són indignes d'una democràcia com Espanya", ha sentenciat en un tuit. Per la seva banda, tant PP com Vox defensen aquestes lleis i qüestionen l'autoritat de l'ONU

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha detallat que l'Executiu convocarà previsiblement la setmana que ve la Comissió Bilateral amb Aragó després del "contundent" informe de l'ONU sobre la derogació de la llei autonòmica de Memòria Democràtica i les anomenades lleis de concòrdia de Castella i Lleó i la Comunitat Valenciana. Torres ha apuntat que, de moment, només es convocarà Aragó per ser l'única que ha aprovat aquesta llei.

Satisfets amb l'informe

Pel que fa a l'informe de l'ONU, el ministre ha posat especial èmfasi que el govern espanyol n'està "satisfet" per la "contundència" i la "unanimitat" mostrada pels tres relators que signen el document perquè "s'acaba materialitzant el que nosaltres advertíem, i és que aquestes lleis van en contra de les condemnes internacionals i dels drets humans". 

Per la seva banda, l'ONU ha instat el govern espanyol que "prengui les mesures necessàries" per preservar la memòria històrica davant les lleis de concòrdia tramitades pel PP i Vox a Aragó, el País Valencià i Castella i Lleó. Al respecte, Torres ha subratllat que l'informe al·lega que poden "invisibilitzar" les "greus violacions dels Drets Humans" comeses durant el "règim dictatorial franquista".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!