El govern dels socialistes i Podemos ha impedit la participació del conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, a la cimera digital Global Business Summit a Estònia, segons informa RAC1. Puigneró havia de parlar de polítiques de ciberseguretat i cibercrim durant la pandèmia i de com s’ha combatut des de Catalunya.
La sorpresa de la conselleria ha estat quan han rebut un correu d’Estònia avisant-los que els desconvocaven perquè l’ambaixada espanyola els ha comunicat que un conseller català "no podia representar Espanya".
Puigneró ha manifestat la seva decepció amb el govern espanyol, que actua igual "hi hagi el PP o el PSOE". "Ho han tornat a fer. Res ha canviat amb el Gobierno de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Boicotejar consellers a actes a l'exterior continua sent "deporte nacional"", ha indicat.
"Fins ara sabíem que l’Estat espanyol pretenia silenciar tot el que feia referència a l’independentisme català a l’exterior. Però ara pretén fins i tot silenciar la innovació catalana. Això no es pot permetre, perquè atempta contra el progrés de Catalunya", ha afegit.
El Global Business Summit està organitzat conjuntament per Estònia i els Emirats Àrabs. Estònia és considerada la pionera de la societat digital i té el model més avançat del món. El 99% dels serveis governamentals estan en línia. També han posat en marxa el vot per Internet a les eleccions del país i a les del Parlament europeu, i més d'un 43% dels ciutadans ho utilitzen, amb una tendència creixent.
Estònia té també més de 13.000 empreses e-residents al país, via Internet. Per a això cal sol·licitar una residència digital, que dona l'ambaixada.
Estònia va ser un dels països bàltics que es va independitzar de l'URSS, concretament el 20 d'agost del 1991. Va recuperar la seva antiga independència del 1918, després de la Primera Guerra Mundial, que havia durat fins que el 1940 va ser ocupada per les forces soviètiques.
El govern estonià no amaga que una de les raons de la seva aposta digital és la històrica amenaça russa.