El govern espanyol celebra, encara amb la boca petita, l’aliança entre el PSC i ERC perquè Salvador Illa es converteixi en president de la Generalitat. Després de quatre dies en els quals les veus socialistes que s’han pronunciat sobre l’acord amb els republicans han estat poques (a part dels barons crítics que han posat el crit al cel), les reaccions continuen arribant amb compte gotes. Després de l’aval de la militància d’ERC al preacord amb els socialistes, el primer dirigent que s’ha pronunciat ha estat Félix Bolaños. A través de Twitter, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts considera que “la Catalunya del futur està cada dia més a prop” gràcies a “grans acords entre diferents” i al fet d’ocupar-se de “l’important per a la ciutadania”. Bolaños posa en relleu la “política amb majúscules” i es congratula que amb Illa de president, “Catalunya guanya i Espanya guanya”.
🔴 Acord ERC-PSC, DIRECTE | Última hora de la consulta i votació per investir Salvador Illa
📝 La militància d’ERC dona llum verda a investir Salvador Illa per un estret marge: 53,5% de vots
Sumar subratlla que l’acord PSC-ERC dona “estabilitat” a la legislatura a Espanya i “garanteix” la seva durada
Les celebracions també han arribat des del soci del PSOE a la Moncloa. Sumar es felicita pel fet que a Catalunya “s’obre una nova etapa política” amb uns acords que “donen estabilitat a la legislatura a Espanya i garanteixen la seva durada davant els desitjos de la dreta de desestabilització del govern espanyol”. Davant de les crítiques que han arribat des dels seus aliats, com Compromís o la Chunta Aragonesista, Sumar argumenta que el pacte PSC-ERC “pot suposar l’inici d’una reforma integral del model de finançament perquè sigui més just i solidari” que permeti “obrir la porta cap a una federalització més gran de l’Estat”. De fet, dimecres Pedro Sánchez va afirmar que era “inqüestionable” que s’estaven “fent passos cap a la federalització de l’estat autonòmic”.
Les reaccions dels dirigents han arribat a través de Twitter. El ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha presentat com una “gran notícia” que “els tres principals partits d’esquerra de Catalunya hagin decidit obrir una nova etapa” i hagin acordat “dibuixar una agenda per a un país amb un finançament més just i amb més drets per a tothom”. “Un bon dia pel conjunt dels progressistes”, ha conclòs.
També s’ha pronunciat Íñigo Errejón, que ha fet un balanç en clau estatal. El portaveu de Sumar al Congrés considera que, amb l’acord entre ERC i el PSC, s’obre una “oportunitat” per “encarrilar i consolidar” la legislatura espanyola i per avançar en la “democratització de l’estructura territorial de l’Estat en un sentit plurinacional”. “Hi haurà qui vulgui posar als territoris a competir entre ells, són els mateixos que callen davant del dúmping fiscal dels qui fan regals als milionaris i volen que els paguem tots”, ha esgrimit en al·lusió a Isabel Díaz Ayuso. I ha demanat “avançar en un finançament suficient per a tots els territoris i en la redistribució de la riquesa de dalt a baix”. “Entre classes, no entre pobles”, ha rubricat.
Per al PP, és el “pas previ a un referèndum”
Tampoc no s’ha fet esperar la resposta del PP. Tot i que encara a mig gas. Dolors Montserrat ha situat la “independència fiscal” com el “pas previ” a un referèndum: “També el donaran, i després la independència total”. La líder dels populars espanyols al Parlament Europeu ha lamentat que Illa s’hagi “sotmès al xantatge” de la cúpula d’ERC “cedint contra la igualtat i la solidaritat per aconseguir el poder” i s’hagi “agenollat” davant de les seves “inadmissibles exigències”. Ha sostingut que el PSC “sempre traeix” i ha censurat que ERC hagi aconseguit “tenir el PSC sota les seves ordres”. Per a Montserrat, els socialistes catalans estan “incapacitats” per liderar una nova etapa a Catalunya perquè “representen la continuació del procés”.
Més tard s’hi ha sumat Cuca Gamarra. La secretària general del PP ha “exigit” Sánchez que consulti les bases del PSOE “si estan disposades a lliurar la igualtat i solidaritat entre els espanyols a canvi de la presidència per a Illa”. “La cessió i el xantatge permanents només generen enfrontaments i divisions negatives per als espanyols, especialment per als que menys tenen”, ha argüit.
Tampoc s’ha estalviat els dards dirigits a ERC. Considera que les seves bases “veuen tan malament el seu partit que prefereixen sortir del Govern i investir com a president un exministre del Regne d’Espanya per no tornar a les urnes”. I ha insistit que aquest acord és “una altra línia vermella del socialisme que amb Sánchez desapareix”, igual que ho seran “les de referèndum i la independència”.