Somriures a La Moncloa. El govern espanyol ha sortit aquest dimecres a celebrar amb “satisfacció” que el Tribunal General de la Unió Europea li hagi retirat la immunitat a Carles Puigdemont. “Aquesta resolució ratifica la posició del govern i reiterem que aquestes persones han de comparèixer i rendir comptes davant la justícia espanyola”, ha manifestat Isabel Rodríguez, portaveu de l’executiu presidit per Pedro Sánchez. “Mostrem satisfacció”, ha reiterat, a més d’insistir que el govern espanyol ha demanat sempre que el president de la Generalitat a l’exili torni a trepitjar l’Estat i segui davant del jutge Pablo Llarena.

Rodríguez ha aprofitat també per redirigir les seves declaracions en clau de campanya electoral per les eleccions generals del 23-J. Ha volgut posar sobre la taula "un recordatori": "Aquestes persones van fugar-se quan llavors governava el PP de Mariano Rajoy". "Afortunadament, les coses han canviat molt", ha manifestat la també ministra de Política Territorial, que ha assenyalat que l'executiu de Pedro Sánchez "es va marcar com a prioritat fonamental" que la "convivència" s'imposés a Catalunya. "Abans les empreses fugien d'aquell territori i ara s'hi instal·len", ha reivindicat la portaveu de La Moncloa, que ha sentenciat el seu argumentari assenyalant que el PSOE "marca la diferència" i posa de manifest que en política es pot optar per "resoldre o generar problemes". 

🔴 Sentència a Puigdemont, DIRECTE | El TGUE desestima els recursos per la immunitat i el suplicatori

També s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió, seguint la mateixa línia però amb un to més contundent, la ministra de Justícia, Pilar Llop. "El ciutadà Carles Puigdemont ha de presentar-se davant l'acció de la justícia, és la seva obligació", ha manifestat, a banda de defensar que "Espanya és un estat de dret". Ha seguit les línies d'Isabel Rodríguez, reiterant que "gràcies a l'acció" de l'actual govern espanyol "la llei es compleix a Catalunya, molt diferent del que passava fa cinc anys, quan governava el PP". 

Aquestes declaracions han arribat minuts més tard que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) hagi decidit desestimar els dos recursos dels europarlamentaris de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí; cosa que es tradueix en la retirada de la seva immunitat. El president de la Generalitat a l’exili ja ha anunciat que la seva defensa presentarà un recurs davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), per demanar mesures cautelars i així aturar la possibilitat que sigui entregat a l’estat espanyol.

El tribunal ha desestimat tots els motius que han formulat els tres europarlamentaris. Ratifica la valoració del Parlament Europeu en el sentit que el procés judicial no es va incoar amb la intenció de danyar l’activitat dels diputats; subratlla que els fets es van cometre el 2017, quan encara no eren membres de la cambra europea; i que el procés afecta persones que no són diputats de l’Eurocambra. Afegeix, a més, que no correspon al Parlament Europeu analitzar la legalitat dels actes judicials espanyols, que considera “competència exclusiva de les autoritats nacionals”.

Torn del Tribunal Suprem

Ara toca que les diverses parts moguin fitxa. La pilota és ara mateix a la teulada del Tribunal Suprem, i el magistrat Pablo Llarena té la intenció de reactivar les euroordres contra els exiliats abans que les defenses presentin recurs davant del TJUE. Abans d'això, però, el Tribunal Suprem haurà d'analitzar a fons la decisió del TGUE. Paral·lelament, Carles Puigdemont ha assegurat que "res no s'acaba". Ha informat que el seu recurs davant del TJUE es presentarà per "defensar fins al final els nostres drets fonamentals". Després de la sentència d'aquest dimecres, hi ha un termini de dos mesos per presentar recurs a la màxima instància judicial europea, que haurà de prendre una decisió en sis mesos, segons ha explicat el mateix president de la Generalitat a l'exili en un missatge a les xarxes socials.