Un exempleat del Grup NSO, la companyia israeliana que ha desenvolupat el programa d'espionatge Pegasus, assegura que Espanya és client de l'empresa des del 2015. Així ho ha confirmat el mitjà estatunidenc Vice, després que aquest dimarts s'hagin destapat els presumptes espionatges amb aquest sistema durant el 2019 al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, al diputat d'ERC i regidor municipal pel mateix partit a l'Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall, i a l'exdiputada Anna Gabriel, entre d'altres.
Clients des del 2015
"En realitat estàvem molt orgullosos d'ells com a client", va dir l'exempleat en declaracions a Vice. "Finalment, un estat europeu", explica, i assegura que l'estat espanyol és client del programa d'espionatge Pegasus des del 2015. Això significaria que l'interès d'intervenir comunicacions privades va començar amb el govern de Mariano Rajoy i va seguir almenys fins al 2019, amb el govern de Sánchez.
Un membre del grup de ciberseguretat de la Munk School de la Universitat de Toronto Citizen Lab, que és qui va estudiar els errors de Whatsapp que van permetre l'entrada del programa als mòbils, ha donat credibilitat a l'exclusiva de Vice.
BREAKING NOW: Amidst revelations of targeting of European politicians, Former NSO Group Employee confirms to Vice that Spain was a customer. https://t.co/EfG6JBP6D6 pic.twitter.com/bDjElzFFxK
— John Scott-Railton (@jsrailton) July 14, 2020
Un error de WhatsApp
Segons The Guardian i El País, que han tingut accés a un certificat de Citizen Lab, la intrusió al telèfon mòbil del president del Parlament es va poder dur a terme el 2019 gràcies a un error de seguretat de Whatsapp que va permetre introduir el programa Pegasus a uns 1.400 terminals de tot el món.
El certificat acredita que el terminal de Torrent va ser un dels atacats amb el programa espia, així com també el telèfon l'exdiputada de la CUP exiliada a Suïssa Anna Gabriel i un treballador de la Diputació de Tarragona i membre de l'ANC, Jordi Domingo. Aquesta tarda s'ha sabut que el diputat d'ERC i regidor municipal pel mateix partit a l'Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall també hauria estat espiat a través del programa Pegasus.
El govern espanyol ho nega
L’independentisme, el nacionalisme i el sobiranisme ha tornat a fer pinya al Congrés per a fer una denúncia: l’actuació de les clavegueres de l’Estat contra la dissidència política. En concret, Unidas Podemos, ERC, JxCat, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís han signat una declaració conjunta per denunciar el presumpte espionatge contra el president del Parlament, Roger Torrent.
Però tot i que el programa Pegasus només pot ser comprat per governs i ara hi ha noves evidències que apunten directament al govern espanyol, des de La Moncloa es renten les mans en aquest assumpte. “El govern no té constància que el president del Parlament hagi estat víctima d’un hackeig al seu mòbil”, ha assegurat la portaveu María Jesús Montero.
Des del Ministeri d'Interior també neguen "cap relació" amb aquesta companyia. "Ni el Ministeri de l'Interior, ni la Policia Nacional, ni la Guàrdia Civil ha tingut mai cap relació amb l'empresa NSO", asseguren fonts del departament de Fernando Grande-Marlaska. "Per tant, mai no han contractat cap dels seus serveis", insisteixen en aquest sentit. Això es contradiria amb el que assegura la font de Vice.