El govern espanyol fa front a un incendi de conseqüències imprevisibles arran del nou finançament de Catalunya. Les alarmes van sonar ahir després que la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, afirmés amb tota rotunditat que el pacte que van signar el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa no és “ni un concert econòmic ni una reforma a l’ús del sistema de finançament”. “Li podem dir com vulguem, però l’única experiència del nostre país de concert és el basc i el navarrès”, va reiterar. I aquestes paraules, pronunciades des de Rota (Cadis), han encès el clima polític en les últimes hores: ERC amenaça de tombar els pressupostos de l’Estat i Junts exigeix explicacions a republicans i socialistes per “l’engany” que han “venut”.
📝 Montero nega que el pacte PSC-ERC sigui un “concert econòmic” i sosté que no suposa “cap greuge”
Quan han passat gairebé 24 hores de les declaracions de Montero, el govern espanyol intenta apagar les flames a base de matisos i aclariments. Però no es mou de la seva postura. Fonts del seu entorn apunten a ElNacional.cat que el Ministeri d’Hisenda està en la posició que ha “defensat sempre” i subratllen que la vicepresidenta primera del govern espanyol “avala l’acord” i “el fa seu”. Ara bé, deixen clar que el que s’ha pactat amb ERC “és evident que no és un concert com el basc, que és el que la gent té al cap”. Fa dues setmanes, després de la presa de possessió d’Illa com a president de la Generalitat, María Jesús Montero ja va deixar clar que el PSOE se sent “còmode al 100%” amb l’acord entre el PSC i ERC. Ara, fonts del Ministeri d’Hisenda posen en relleu que l’acord és “molt potent” i suposa un “canvi de paradigma”.
Des de la Moncloa, el missatge va en una direcció semblant: el compromís és “complir” el que s’ha acordat amb ERC. Això sí, les fonts consultades per ElNacional.cat sostenen que “no és un debat nominal” i emmarquen el pacte en un “nou model de finançament” que permet “avançar en l’autogovern de Catalunya” i cap a la “federalització d’Espanya respectant la solidaritat interterritorial i la igualtat entre espanyols”. De fet, aquesta és la mateixa lectura que feia Pedro Sánchez a finals de juliol: “És inqüestionable que estem fent passos en la federalització del nostre estat autonòmic”, va argumentar el president espanyol.
“Serà bo per al conjunt de l’Estat”
En les declaracions d’ahir, María Jesús Montero també va defensar que “l’eix” i “el nucli” de l’acord amb ERC és la solidaritat i va rebutjar de soca-rel que suposi “cap greuge per a cap territori”. “Hi ha d’haver absoluta tranquil·litat i seguretat que el que el govern espanyol impulsi per fer viable l’aspiració que té Catalunya serà bo per al conjunt de l’Estat”, va esgrimir. Així mateix, va convidar les comunitats autònomes que “s’inspirin” en aquest acord per “poder explorar altres rutes que permetin satisfer les demandes d’autogovern que tenen sense que això impliqui trencar la igualtat”.
ERC carrega contra Montero: “Vam signar el concert econòmic, tot i que no el vulgui anomenar així”
Hores després de les paraules de Montero, Esquerra Republicana va sortir a la càrrega amb un clar advertiment: “Si els socialistes incompleixen la seva paraula amb el finançament singular o altres mesures incloses dins l’acord, ERC retirarà el seu suport i els socialistes hauran de buscar altres alternatives o convocar eleccions”. En un comunicat difós ahir a la tarda, els republicans disparaven contra la vicepresidenta primera del govern espanyol: “Sap perfectament què és el que es va signar: el concert econòmic, tot i que no el vulgui anomenar així”. La portaveu dels republicans, Raquel Sans, va argüir que la ministra d’Hisenda és “plenament conscient” del que van signar el PSC i ERC i va avisar que si la Moncloa es desvia de l’acord, ERC “no donarà suport a cap iniciativa” del PSOE. “L’hi pot dir com vulgui, però els acords que s’han signat s’han de complir”, va concloure.
Junts reclama explicacions a ERC i al PSOE
Per la seva banda, Junts per Catalunya es va mostrar molt crític amb l’aliança entre ERC i el PSC i amb el relat que les dues formacions han presentat en les últimes setmanes. La portaveu juntaire al Congrés, Míriam Nogueras, va denunciar que s’ha construït una majoria política a Catalunya “a partir d’un engany” i va reprovar que tant republicans com socialistes hagin estat “venent un concert econòmic inexistent”. “Els negociadors han de sortir a explicar-nos per què ens han mentit a tots”, va exigir, i va recelar de l’amenaça d’ERC de retirar el suport a Pedro Sánchez adduint que els republicans no tenen “cap credibilitat” donat que “en els darrers cinc anys, han estat incapaços de fer-ho”.
“Gestionar, recaptar, liquidar i inspeccionar tots els impostos suportats a Catalunya”
Però… què diu el text de l’acord entre republicans i socialistes? Al document, no apareix en cap cas el concepte de concert econòmic, malgrat que els republicans consideren que les condicions acordades són les mateixes que el concert basc. “És un acord de país que ens permet avançar en una reclamació compartida de molts anys: el concert econòmic solidari”, afirmava Marta Vilalta el 30 de juliol a El Matí de Catalunya Ràdio. Concretament, el text especifica que la Generalitat “gestioni, recapti, liquidi i inspeccioni tots els impostos suportats a Catalunya i augmenti substancialment la capacitat normativa amb coordinació amb l’Estat i la Unió Europea”. A més, també diu que la “gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els impostos suportats a Catalunya correspon a l’Agència Tributària de Catalunya” i assegura que “l’aportació de les despeses de l’Estat s’establirà a través d’un percentatge de participació en els tributs”. El text, alhora, parla de solidaritat cap a les altres comunitats autònomes i especifica que ha d’estar “limitada pel principi d’ordinalitat”.