De moment no es declararà el toc de queda. Reunits aquest dijous al Consell Interterritorial, el govern espanyol i les Comunitats Autònomes han aprovat una sèrie de noves mesures, però han decidit ajornar la declaració del cobrefoc que encara no està prou desenvolupat. El nou document ha comptat amb el vistiplau de totes les comunitats i l'abstenció del País Basc i la Comunitat de Madrid. Aquests dos territoris estan a l'espera de veure el text complet, que encara no els ha arribat. Per al cobrefoc caldrà esperar a l'informe jurídic, que dictamini si és necessària l'aplicació de l'estat d'alarma que rebutgen aquests territoris.
En el cas de Catalunya, segons fonts del Departament de Salut, "atesa la situació epidemiològica, el govern valora, com sempre, totes les opcions per reduir els contagis". La consellera Alba Vergés ha traslladat al govern espanyol que volen les "eines jurídiques habilitades per poder-les aplicar quan el Govern de Catalunya decideixi". També ha reclamat aquest informe jurídic sobre el paraigua legal que pot sustentar el cobrefoc. Aquesta mesura formaria part del document que s'ha aprovat avui.
El Consell Interterritorial ha aprovat doncs, el document ja avançat que estableix fins a quatre nous nivells d'alerta amb un seguit de recomanacions de mesures mínimes a aplicar. Els nivells són baix, mitjà, alt i extrem. El nou pla estableix determinats llindars d'incidència epidemiològica i assistencial, a partir dels quals es configuren diversos escenaris d'actuació coordinada.
El nivell alt (incidència entre 150 i 250) contempla mesures com el tancament de bars i restaurants a les 23 hores, la limitació a un màxim de sis persones a trobades socials o la recomanació de no sortir dels domicilis. El nivell extrem (incidència superior a 250) suposarà sumar "mesures excepcionals". Es preveu l'aplicació de l'estat d'alarma per poder restringir la mobilitat. Sota aquest paraigua es podria decretar el toc de queda segons el Ministeri de Sanitat. Es tracta d'un sistema similar al de les fases de la desescalada.
En roda de premsa després de la reunió, Salvador Illa ha recordat que les noves dades el reasseguren de què hi ha “moltíssima preocupació” i que “vindran setmanes molt dures”. No obstant això, ha assenyalat que “si seguim amb mesures proporcionals a la situació i sense abaixar la guàrdia”, es pot doblegar la corba. Ha posat l’exemple de les illes Canàries, territori amb el qual el Regne Unit i Alemanya han reobert les rutes turístiques.
Toc de queda: “Continuarem treballant”
Pel que fa a la mesura concreta del toc de queda, el ministre de Sanitat ha explicat que “hem valorat aquesta mesura que han pres alguns països del nostre entorn”, i que “no hi ha consens” entre les comunitats. Si bé una comunitat ja ho ha demanat formalment, Castella i Lleó —amb la qual Illa es reunirà demà—, el dirigent socialista ha dit que se’n continuarà parlant i “treballant” en les pròximes reunions de la Interterritorial. Malgrat tot, ha fet una valoració positiva de l'utilització d’aquesta mesura.