Guerra oberta entre Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso. La presidenta de la Comunitat de Madrid ha encetat la setmana comunicant que no es reunirà amb el president del govern espanyol al palau de la Moncloa com la resta de líders autonòmics. I l’executiu del PSOE ja hi ha respost. El ministre de Transformació Digital, Óscar López, ha acusat aquest dilluns la lideressa madrilenya d’haver “convertit Madrid en l’epicentre del fang i la corrupció”. Qui ha estat fins fa poques setmanes el cap de gabinet de Sánchez ha opinat que la decisió d’Ayuso és “gravíssima”. “Representa la pitjor política perquè ha decidit convertir-la en un xoc constant”, ha manifestat.
Óscar López, en una entrevista a TVE, ha assegurat que Ayuso és a hores d’ara la millor representant a l’estat espanyol de “l’onada ultra” que avança per Europa. “És la pitjor política possible, la més allunyada dels ciutadans; com no aniràs a la Moncloa quan et cita el president del govern espanyol?”, s’ha preguntat el ministre socialista. El màxim responsable de la cartera de Transformació Digital no s’ha cansat gens ni mica durant aquesta entrevista de relacionar Ayuso amb la corrupció: “Ha encarat tots els canyons contra el fiscal general de l’Estat quan tots sabem que la seva parella ha comès un delicte fiscal i havia intentat intoxicar explicant les coses al revés; algun dia sabrem què té a veure això amb el pis on viu ella”, ha manifestat, a banda de demanar a la presidenta madrilenya “explicacions sobre el seu germà i les mascaretes”. “No està per donar lliçons”, ha sentenciat.
Óscar Puente titlla Ayuso de “tòxica”
També ha estat preguntat per aquesta qüestió Óscar Puente. El ministre de Transports ha lamentat que, a causa del “llenguatge bel·licista constant”, no li ha estranyat que Ayuso hagi decidit no assistir a la Moncloa. En una entrevista a la 2 de TVE, ha assegurat que Pedro Sánchez “no té culpa que Ayuso visqui amb un defraudador confés”. Ha afegit que la presidenta de la Comunitat de Madrid és “una aportació tòxica a la convivència”.
Yolanda Díaz acusa Ayuso d'incomplir el principi de col·laboració institucional
També ha opinat sobre la plantada d'Ayuso la vicepresidenta segona del govern espanyol. Yolanda Díaz ha acusat la lideressa madrilenya d'incomplir el principi de col·laboració institucional. En declaracions als mitjans de comunicació abans d'assistir a un esmorzar informatiu, la també ministra de Treball ha lamentat que la líder del PP a la capital espanyola declini "complir amb els seus mandats constitucionals".
Ayuso planta Pedro Sánchez a la Moncloa
En un comunicat difós aquest matí, Isabel Díaz Ayuso ha argumentat els dos motius que la porten a plantar el president del govern espanyol. D’una banda, lamenta que la ronda de reunions amb els presidents autonòmics se celebra després de la negociació de la “ruptura de la Hisenda comuna de tots els espanyols amb els socis independentistes”.
La presidenta madrilenya considera que l’acord entre el PSC i ERC serà “letal per a l’estat de dret, la unitat d’Espanya i la solidaritat entre regions” i argüeix que aquesta decisió “no pot donar-se per vàlida” perquè “mai s’ha consultat ni amb els presidents autonòmics ni amb el poble espanyol en cap programa electoral”. “Des de les passades eleccions generals, s’estan prenent una sèrie de decisions destructives els efectes negatius de les quals tardaran molt a revertir-se”, rebla.
Les reunions amb Sánchez: la d’Ayuso, anul·lada; la d’Illa, un misteri
Mentrestant, continua sent un misteri quan visitarà Salvador Illa el palau de la Moncloa. Habitualment, aquestes trobades es fan respectant l’ordre d’aprovació dels estatuts autonòmics, motiu pel qual el president de la Generalitat hauria d’haver despatxat amb el màxim líder socialista just després del lehendakari, Imanol Pradales. No obstant això, les fonts de la Moncloa consultades per aquest diari no avancen quin és el calendari de pròximes reunions.
Fins ara, han passat pel palau de la Moncloa els presidents del País Basc, Imanol Pradales; Galícia, Alfonso Rueda; Andalusia, Juanma Moreno Bonilla; Cantàbria, María José Sáenz de Buruaga; la Rioja, Gonzalo Capellán; Astúries, Adrián Barbón; País Valencià, Carlos Mazón; Castella-la Manxa, Emiliano García-Page; Múrcia, Fernando López Miras; l’Aragó, Jorge Azcón; Navarra, María Chivite; i Canàries, Fernando Clavijo.