El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, ha traslladat aquest dilluns que confia en un acord entre el govern nord-americà de Donald Trump i Repsol per tal que l’empresa pugui mantenir la seva activitat a Veneçuela, després que el nou president dels Estats Units prengués la decisió de revocar a algunes companyies el permís per a exportar petroli del país sud-americà. “Ja fa setmanes que estem en contacte amb l’empresa i els intentem acompanyar i ajudar en aquest diàleg continu que continuen tenint amb l’administració americana”, ha explicat el ministre de l’executiu de Pedro Sánchez en unes declaracions als mitjans des de Brussel·les després de reunir-se amb el comissari europeu de Comerç, Maros Sefcovic.

En les seves declaracions, Cuerpo ha assegurat que l’executiu de PSOE i Sumar vetlla per l’interès de les empreses espanyoles, independentment de quina sigui. I ha fet una crida a la “prudència” davant les ofensives de Donald Trump en matèria econòmica. L’agència Europa Press informa que fonts del govern espanyol insisteixen que Repsol està preparada per afrontar aquest tipus de sancions i que no hi ha cap problema per a la seguretat de subministrament a l’estat espanyol. La Moncloa insisteix que aquest afer és un "tema humanitari", ja que l'explotació de gas de la companyia ajuda a cobrir el consum electricitat de gran part del país veneçolà.

Cuerpo, per altra banda, també ha volgut receptar calma davant els “aranzels recíprocs” que el magnat americà vol imposar. El ministre, que ha defensat una resposta "ferma" de la Unió Europea als aranzels de Donald Trump, ha apuntat que la llista de productes als quals podria imposar tarifes estarà llesta per a una primera discussió dels Vint-i-set en la pròxima reunió de ministres de Comerç, que se celebra dilluns que ve, 7 d'abril, a Luxemburg.

Cal un missatge de tranquil·litat a l'hora d'interpretar els anuncis que sortiran aquesta setmana”, ha subratllat Cuerpo, que creu que la Comissió Europea “té les eines necessàries per poder començar a canalitzar aquestes negociacions i defensar a les seves indústries i les seves empreses”. En aquest sentit, el ministre ha apuntat que "no descartaria l'ús de cap instrument", inclòs el d'anticoerció, però advoca per continuar enviant un missatge "positiu" i "d'obertura a la negociació" perquè aconseguir un acord està "en l'interès de tots". "Europa té les armes necessàries perquè aquest acord sigui un acord just", ha incidit, abans de precisar que la UE està disposada també a escoltar als Estats Units i veure "quines són les seves reclamacions i les seves exigències i fins a quin punt poden ser ateses per part d'Europa".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!