El Ministeri d'Exteriors espanyol ha recordat a JxCat que el vicepresident del Parlament, Josep Costa, estava obligat a informar oficialment del seu viatge Islàndia el mes de gener passat, conforme a la Llei d'Acció i Servei Exterior de l'Estat.
Aquest recordatori, que representa el primer xoc per l'activitat exterior de l'independentisme en el mandat de la nova ministra, Arancha González Laya, forma part d'una resposta parlamentària a la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, a la qual ha tingut accés Europa Press.
El passat 17 de gener, Borràs va preguntar per escrit al govern espanyol per què l'encarregada de negocis d'Espanya a Islàndia s'havia sumat a les reunions que Costa tenia programades a Reykjavík i també "a través de quins canals" havia conegut el govern espanyol "una reunió a què no han estat convidats".
La resposta de l'Executiu ha estat que van conèixer la visita de Costa per les autoritats islandeses, encara que aquesta "havia d'haver arribat" a Exteriors "a través de la Generalitat o del propi Parlament", que té l'"obligació", segons la Llei d'Acció Exterior de 2014, de mantenir informat a aquest Departament "de les propostes sobre viatges, visites, intercanvis i actuacions amb projecció exterior".
Tot això, prossegueix, a fi que el Ministeri pugui "informar i, en el seu cas, emetre recomanacions motivades" sobre si les iniciatives són adequades a les "directrius, finalitats i objectius de la política exterior fixats pel govern espanyol".
La pregunta de Laura Borràs al govern espanyol va venir després que l'ambaixada espanyola es mobilitzés per la visita de Costa, a Islàndia, on aqiest va mantenir diversos contactes institucionals amb les autoritats dle país.
El viatge de Costa
Concretament, l'ambaixada es va "autoconvidar" a una reunió que Costa va mantenir amb el president del Parlament islandès, tal com va denunciar el vicepresident primer del Parlament a les seves xarxes. Per a Costa, aquell gest va ser "molt poc diplomàtic" i va assegurar que no eren benvinguts. La intenció de Costa en aquella trobada era denunciar la repressió a Catalunya.