El govern espanyol ha declarat il·legals i nul·les les sentències contra Lluís Companys, segons ha anunciat aquest dimarts el Govern. "Gairebé 84 anys després de l'assassinat de Lluís Companys, l'estat espanyol ha reconegut, per primer cop i de manera oficial, que va ser represaliat, condemnat i afusellat per ser el màxim representant de la Generalitat de Catalunya i per la seva militància i ideologia", ha celebrat l'executiu català, en una nota de premsa.
El Govern ha informat que el Departament de Justícia ha rebut per part del Ministeri de Política Territorial una Declaració de Reconeixement i Reparació Personal, que especifica que Companys va ser condemnat "per haver estat advocat dels sindicats únics i de la CNT, per haver organitzat la Unió de Rabassaires, per haver estat fundador d’Esquerra Republicana, per haver proclamat la República el 14 d’abril de 1931, i per càrrecs públics exercits durant la Segona República, concretament, per haver ocupat la Presidència de la Generalitat".
La Comissió de la Dignitat, indignada
Així doncs, el text declara "il·legals i il·legítims, tant el Tribunal Regional de Responsabilitat Polítiques de Barcelona, com el consell de guerra sumaríssim" que van jutjar Companys, així com qualsevol altre jurat o òrgans penals o administratius que s'haguessin constituït per imposar condemnes o sancions per raons polítiques. En aquesta línia, afegeix que el president "té dret al reconeixement i a obtenir la reparació moral i la recuperació de la seva memòria personal, familiar i col·lectiva", motiu pel qual el ministeri declara "il·legítimes i nul·les qualsevol condemna, sanció o resolució dictada contra Lluís Companys i Jover" per raons "polítiques, ideològiques, de consciència o creença religiosa durant la Guerra d'Espanya o la dictadura posterior".
Tanmateix, la Comissió de la Dignitat ha titllat d'insuficient la decisió i ha exigit que l'Estat demani perdó per l'assassinat de Companys. En un fil de Twitter, la plataforma ha manifestat la seva "indignació per la manipulació de la figura del president" i ha recordat que el Parlament ja va anul·lar els gairebé 70.000 consells fets a Catalunya. "El que ha de fer l'Estat és demanar al poble de Catalunya perdó i reconèixer la seva responsabilitat en l'assassinat, com ho van fer a la Generalitat els cònsols alemany i francès per col·laborar en la detenció i deportació", ha afegit. Així mateix, ha considerat que "el més indignant és que aquesta pantomima s'hagi fet a petició de la Generalitat, cosa que demostra un menyspreu a la sobirania del Parlament". "Demanem al president Pere Aragonès un acte públic de rectificació", ha conclòs.
Davant la declaració del govern espanyol sobre la nul·litat del consell de guerra del President Companys, manifesten la nostra indignació per la manipulació de la figura del president.
— ComissioDignitat (@ComissDignitat) July 30, 2024
El Parlament el juliol del 2017 ja va anul·lart els quasi 70.000 consells fets a Catalunya.