El govern espanyol ha declarat il·legals i nul·les les sentències contra Lluís Companys, segons ha anunciat aquest dimarts el Govern. "Gairebé 84 anys després de l'assassinat de Lluís Companys, l'estat espanyol ha reconegut, per primer cop i de manera oficial, que va ser represaliat, condemnat i afusellat per ser el màxim representant de la Generalitat de Catalunya i per la seva militància i ideologia", ha celebrat l'executiu català, en una nota de premsa.

El Govern ha informat que el Departament de Justícia ha rebut per part del Ministeri de Política Territorial una Declaració de Reconeixement i Reparació Personal, que especifica que Companys va ser condemnat "per haver estat advocat dels sindicats únics i de la CNT, per haver organitzat la Unió de Rabassaires, per haver estat fundador d’Esquerra Republicana, per haver proclamat la República el 14 d’abril de 1931, i per càrrecs públics exercits durant la Segona República, concretament, per haver ocupat la Presidència de la Generalitat". 

La Comissió de la Dignitat, indignada

Així doncs, el text declara "il·legals i il·legítims, tant el Tribunal Regional de Responsabilitat Polítiques de Barcelona, com el consell de guerra sumaríssim" que van jutjar Companys, així com qualsevol altre jurat o òrgans penals o administratius que s'haguessin constituït per imposar condemnes o sancions per raons polítiques. En aquesta línia, afegeix que el president "té dret al reconeixement i a obtenir la reparació moral i la recuperació de la seva memòria personal, familiar i col·lectiva", motiu pel qual el ministeri declara "il·legítimes i nul·les qualsevol condemna, sanció o resolució dictada contra Lluís Companys i Jover" per raons "polítiques, ideològiques, de consciència o creença religiosa durant la Guerra d'Espanya o la dictadura posterior".

Tanmateix, la Comissió de la Dignitat ha titllat d'insuficient la decisió i ha exigit que l'Estat demani perdó per l'assassinat de Companys. En un fil de Twitter, la plataforma ha manifestat la seva "indignació per la manipulació de la figura del president" i ha recordat que el Parlament ja va anul·lar els gairebé 70.000 consells fets a Catalunya. "El que ha de fer l'Estat és demanar al poble de Catalunya perdó i reconèixer la seva responsabilitat en l'assassinat, com ho van fer a la Generalitat els cònsols alemany i francès per col·laborar en la detenció i deportació", ha afegit. Així mateix, ha considerat que "el més indignant és que aquesta pantomima s'hagi fet a petició de la Generalitat, cosa que demostra un menyspreu a la sobirania del Parlament". "Demanem al president Pere Aragonès un acte públic de rectificació", ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!