La determinació del govern espanyol per deixar sense efecte qualsevol iniciativa del Govern que l'empoderi com a país no té aturador. Ho fa a cop de recurs judicial, i també a cop de decret. Com la iniciativa anunciada aquest matí per Pedro Sánchez i aprovada en Consell de Ministres per la via d'urgència. Amb el reial decret llei sobre seguretat digital, l'executiu socialista en funcions pretén actuar sobre les pàgines del Govern i de l'independentisme català.
Fonts de govern espanyol han explicat que el decret afectarà, entre altres iniciatives, Identicat, el projecte "d'identitat digital sobirana" que va posar en marxa al setembre el Govern i que suposa un registre voluntari de ciutadans catalans. També afectarà totes aquelles pàgines de l'administració que tinguin el servidor fora de la Unió Europea.
República digital
Pedro Sánchez ho ha deixat ben clar en anunciar el decret, que ha portat ell personalment al Consell de Ministres: l'objectiu és frenar els intents de l'independentisme d'estendre el que es coneix com la "república digital" catalana.
El Reial-decret de mesures urgents per raons de seguretat en matèria d'administració electrònica, contractació de les administracions públiques i telecomunicacions té per objecte regular aquest marc normatiu, que comprèn mesures urgents relatives a la documentació nacional d'identitat; a la identificació electrònica davant les administracions públiques; a les dades que estan al seu poder; a la contractació pública; i al sector de les telecomunicacions.
Paradisos digitals
La ministra portaveu ha justificat la urgència de la norma perquè, segons ha reconegut, "ja hi ha situacions" que "preocupen" el govern en matèria de seguretat digital i "cal reaccionar com més aviat millor". No ha volgut respondre explícitament a les preguntes sobre si el govern espanyol ja té localitzades pàgines web o vulneracions en les xarxes que afectin el sobiranisme català, però fonts de l'Executiu sí que han admès que tenen coneixement que hi ha pàgines de la Generalitat amb servidors en "paradisos digitals".
La nova norma obligarà totes les administracions a contractar els seus servidors dins la UE perquè es pugui tenir un control de la informació digital. "No hi pot haver servidors fora de l'espai de la Unió Europea. Hem de conèixer des d'on surt la informació, qui la maneja, amb quins fins i per què", ha dit la vicepresidenta.
El #CMin aprueba el RDL de seguridad en materia de Administración Electrónica, contratación de las Admon. Públicas y #Telecomunicaciones
— La Moncloa (@desdelamoncloa) October 31, 2019
Comprende medidas urgentes en asuntos como:
✔️Documentación Nacional de Identidad
✔️Identificación electrónica
✔️Telecomunicaciones pic.twitter.com/xVVKe6e4Ug
Mesos treballant
Calvo ha assegurat que el govern espanyol feia mesos que treballava en aquesta norma, tot i que ara l'aprovi de manera urgent, i ha insistit a defensar que es faci en aquests moments perquè l'Executiu "ha de reaccionar" quan té coneixement de determinades situacions.
La número dos de l'Executiu ha explicat que el decret reconeix el DNI com l'única identificació vàlida ―exclusiu i excloent, diu el decret― per als espanyols en l'àmbit digital. També obliga que els servidors de les administracions públiques estiguin a la UE i al fet que hi hagi una garantia d'accés a les dades i la contractació pública de totes elles.
Calvo ha defensat que la norma busca, en definitiva, garantir la seguretat en l'àmbit digital i "identificar cada vegada més i millor" les "ciberamenaces".