El govern de l'estat espanyol en funcions segueix acostant posicions amb els partits independentistes, en aquest cas, a través del Ministeri d'Interior. El dimarts passat, Interior ha sol·licitat formalment a l'Europol que desvinculi l'independentisme català del terrorisme, com es recollia a l'Informe de Situació i Tendències del Terrorisme a la Unió Europea (TE-SAT 2023) que l'Europol va publicar el 14 de juny, segons informa El Mundo. A la conferència del 5 de setembre de Carles Puigdemont, la retirada d'aquesta etiqueta va ser una de les condicions prèvies per negociar que va marcar.
"No es pot negociar amb qui ens considera la segona amenaça més important després del terrorisme jihadista i demana a l'Europol que ens tracti de terroristes", va advertir Puigdemont, qui va remarcar la necessitat de reconèixer l'independentisme amb la legitimitat democràtica que mereix. Així doncs, aquesta nova demanda d'Interior pot cercar aplanar el camí per negociar amb Junts.
El document que es vol esmenar inclou l'independentisme basc i català a l'apartat de Terrorisme etno-nacionalista i separatista. A més, es defineixen aquests moviments polítics com "els més actius i violents" de l'estat espanyol. Tanmateix, l'Europol no improvisa aquestes definicions, el director adjunt de l'entitat Jean-Philippe Lecouffe, es va justificar afirmant que l'agència “comprova la veracitat” de les dades que els governs europeus els proporcionen. Ara, aquest mateix govern espanyol demana a través del director del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), Manuel Navarrete, una rectificació "dels epígrafs per tal que les al·lusions a l'independentisme català s'eliminin de l'apartat de terrorisme".
La Fiscalia General de l'Estat no canvia d'opinió
Mentre que Interior demana aquest canvi a l'Europol, en altres institucions de l'estat espanyol, l'independentisme continua sota l'etiqueta de "terrorisme". És el cas de la Fiscalia General de l’Estat, que després de rectificar i treure els activistes ecologistes de la llista de terrorisme nacional, hi va deixar l'independentisme.
Per una banda, es va reconèixer que la inclusió d’algunes entitats ecologistes a la llista no va ser “procedent”, de manera que es compromet que no se'n torni a esmentar l'activisme en pròximes edicions de la memòria. Tanmateix, per ara, no s'ha precisat que hi hagi d’haver cap canvi semblant pel que fa a l’independentisme català, que també apareix en aquest apartat i també s’ha queixat que l'hagin inclòs.