La ministra d'Hisenda i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, no ha volgut valorar la interlocutòria del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, sobre el processament del president a l'exili, Carles Puigdemont, pels delictes de desobediència i malversació agreujada. Tanmateix, en una compareixença posterior a la reunió de l'executiva socialista i dels ministres del PSOE del govern espanyol, Montero ha demanat al jutge instructor que no es fiqui en política i limiti la seva activitat a la Justícia. "Nosaltres no entrem en els pronunciaments judicials i de la mateixa manera sempre demanem que tampoc s'entri en la legitimitat que té la política per al desenvolupament de la seva legislació", ha reblat la ministra d'Hisenda, i ha afegit que "la Justícia el que ha de fer és administrar la Justícia i els polítics, legislar conforme a la seva escala de valors".
Montero rebutja que la reforma penal suposi la "despenalització del procés"
Tanmateix, la ministra ha rebutjat el plantejament del jutge instructor sobre el fet que la reforma del Codi Penal hagi propiciat un escenari proper a la "despenalització" del procés. En aquest sentit, Montero ha assegurat que, al contrari del que afirma el Partit Popular, el president Puigdemont no tornarà amb "una catifa vermella", sinó que, precisament, la derogació de la sedició permetrà extradir-lo perquè "respongui davant la justícia pels gravíssims esdeveniments que van succeir fa uns anys". Llarena ha considerat en la resolució que ni el delicte de "desordres públics", ni la nova versió "agreujada" introduïda amb la reforma penal no "encaixen" amb els fets de l'1-O, però ara la Fiscalia estudia si podrien acusar de "desordres públics agreujats" Puigdemont.
Sigui com sigui, Montero ha defensat la reforma del delicte de malversació i ha destacat que "endureix les figures penals de corrupció" amb la creació del nou tipus d'enriquiment il·lícit, que permet distingir entre aquells que "s'enriqueixen personalment" i els que "no destinen els recursos públics a la fi inicialment prevista". "Tots dos tenen retret penal, però la intensitat de la pena no es pot fer homologada", ha assegurat. Malgrat tot, en ser preguntada si la reforma no podria implicar la rebaixa de penes en condemnes de corrupció, com ara en el cas Púnica o Acuamed, la ministra no ho ha pogut garantir.
D'altra banda, la ministra d'Hisenda ha assegurat que els retrets del president Puigdemont a la reforma del Codi Penal "desautoritzen" les acusacions del PP que regressarà amb impunitat. A més, fonts del PSOE han afirmat a Europa Press que les crítiques de Puigdemont a ERC per haver donat suport a la reforma penal són una nova confirmació que "el procés s'ha acabat".