El govern espanyol ha assegurat aquest dimarts que demanarà la suspensió de Luis Rubiales de totes les seves funcions al capdavant de la Federació Espanyola de Futbol quan el Tribunal Administratiu de l’Esport —dependent del Consell Superior de l’Esport (CSD)— obri procediment contra el dirigent federatiu. Ha estat el ministre d’Esport, Miquel Iceta, l’encarregat d’explicar que, 48 hores després d'acceptar la seva denúncia, el govern espanyol podrà convocar la directiva del CSD, i llavors proposar la suspensió de Luis Rubiales fins que es produeixi la resolució definitiva per part del tribunal. L'admissió a tràmit de l'expedient és essencial perquè el govern espanyol pugui suspendre Rubiales.

Cal recordar que la FIFA ja va decidir suspendre Luis Rubiales de les seves funcions de forma temporal, durant els pròxims 90 dies, i el ministre Iceta ha sortit aquest dimarts a defensar la celeritat del govern espanyol a l’hora de condemnar Luis Rubiales i sortir en tromba contra l’expresident de la Federació Espanyola de Futbol, i ha explicat que si va trigar una mica a presentar denúncia contra el dirigent federatiu era per esperar si dimitia en l’assemblea extraordinària del passat divendres, cosa que no va acabar-se produint.

Així, Iceta ha defensat que tant el govern espanyol com el CSD han “treballat a contrarellotge” per examinar “escrupolosament” les denúncies rebudes, amb l’objectiu de ser exactes amb les passes a seguir per “evitar futures impugnacions i recursos que puguin allargar el procés de forma no desitjada”. “Hem de ser ràpids en la resposta, però també eficaços”, ha defensat el socialista català.

Iceta ha explicat també que el procés en qüestió va iniciar-se ahir i que aquest mateix dimarts el tribunal ja ha sol·licitat al govern espanyol una llista de documentació que ja s’està tramitant. “Esperem que aquesta decisió es produeixi com més aviat millor”, ha afirmat, per avançar que l’executiu de Pedro Sánchez intentarà ser el més ràpid possible a l’hora de suspendre Luis Rubiales de les seves funcions. La documentació sol·licitada pel tribunal té a veure amb “dues infraccions molt greus” de la Llei de l’Esport, en referència als abusos de l’autoritat, i una altra relacionada amb “actes notoris i públics que atempten a la dignitat i el decòrum esportiu”.

Iceta ha admès en aquesta roda de premsa posterior al Consell de Ministres que sent “preocupació” per la imatge que pot tenir el futbol espanyol en l’escenari internacional, sobretot per culpa d’un incident que es va produir, precisament, per un fet que va en la seva direcció contrària: la victòria de la selecció espanyola del mundial de futbol femení. Sí que s’ha volgut mostrar optimista amb una qüestió: aquest “incident que no s’hauria d’haver produït mai” pot contribuir a “posar fi a qualsevol discriminació a les dones”.

Sumar demana suspendre Rubiales sense esperar el TAD

Minuts després de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha instat el Consell Superior de l'Esport a suspendre Luis Rubiales sense esperar cap moviment per part del Tribunal Administratiu de l'Esport. El partit de Yolanda Díaz insta d'aquesta manera el govern espanyol a suspendre el president de la federació "davant d'un cas tan greu" perquè en tot cas el tribunal ja actuaria posteriorment de forma garantista.