El govern espanyol impedirà que un vaixell amb material explosiu que es dirigeix a Israel faci escala a Cartagena (Múrcia), segons ha avançat el diari El País. Segons aquest mitjà, el vaixell, que s’anomena Marianne Danica, ha sol·licitat permís per transitar per aigües espanyoles i fer una escala al port de Cartagena el 21 de maig. La nau, de bandera danesa, porta una càrrega de 26,8 tones d’explosius i va sortir del port de Madràs, a l'Índia, amb destí al port de Haifa.

Aquesta situació es produeix enmig d’una polèmica del govern espanyol amb Sumar per la presència d’un altre vaixell, Borkum, que entitats propalestines asseguren que porta material militar per a l’exèrcit d’Israel. En canvi, el govern espanyol diu que el carregament que porta aquest altre vaixell és per al ministeri de defensa xec. Sumar i Podemos reclamen aturar també aquest altra nau.

La mercaderia que porta el vaixell danès té com a remitent l’empresa índia Siddharta Logistics Co i el seu destinatari és l’empresa israeliana Cargo Lgistics (ICL). Segons El País, podria ser que hi hagi hagut una confusió entre aquest vaixell i el Borkum.

El govern espanyol 'farà la guerra' als vaixells amb armament per a Israel

Fonts diplomàtiques citades per l’agència Europa Press han assenyalat que el departament que dirigeix ​​José Manuel Albares, encarregat de donar les autoritzacions, "denegarà autorització de trànsit per fer escala en territori espanyol a qualsevol vaixell amb carregament d'armes amb destinació a Israel". Aquestes fonts han fet referència a un cas que ja ha estat denegat, però no han fet referència a les dades que sí que dona, en canvi, el diari El País.

En virtut de l'ordre de 2014 per la qual es regula el procediment integrat d'escala de vaixells als ports d'interès general, correspon al Ministeri d'Afers Exteriors concedir aquesta autorització.

En el cas del Bokrum, Exteriors havia donat el seu vistiplau a la seva escala al port de Cartagena, tal com consta al document que ha compartit el titular de Transports, Óscar Puente. En aquesta autorització queda exposat que el vaixell va sortir de l'Índia i té com a destinació final República Txeca i també que transporta 24 contenidors de carregadors per a armes amb càrrega explosiva i vuit condemnadors de cartutxos de TNT. Per aquest cas, Podemos va arribar a presentar aquest dimecres una denúncia davant de l’Audiència Nacional per tal que s’investigués el carregament del vaixell. La Fiscalia de l'AN, però, ha demanat aquest dijous arxivar la denúncia perquè no existeixen indicis que avalin els delictes que es comenten en la denúncia, basada en informació no fidedigna, diu en un comunicat.

Sobre l’assumpte ha hagut de manifestar-se la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles: “El que nosaltres sabem i ens consta és que de moment el vaixell no va a Israel, sinó que va a un país de la Unió Europea. I en tot cas, no és competència de Defensa en aquest moment”. "La posició claríssima del govern  espanyol en aquest sentit és que acabi la violència", ha afirmat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!