Després de diverses giragonses, el govern espanyol de coalició manté el compromís d’anar derogant la reforma laboral del PP. Durant els primers dies ja va acabar amb l’acomiadament per acumulació de baixes mèdiques, i en les pròximes setmanes preveu fer més passos en aquest sentit. El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un pla normatiu que contempla l’acció de govern dels pròxims mesos. Entre les reformes previstes, segons confirmen fonts de l'executiu, hi ha l’eliminació urgents d’alguns aspectes de la normativa laboral, previst en el programa de la coalició. Això sí, tot es vol fer des del diàleg amb sindicats i patronal.
Per una banda, el govern espanyol preveu derogar les limitacions a l’àmbit temporal del conveni col·lectiu. Amb la reforma del 2012, si el conveni col·lectiu d’una empresa perdia vigència, i no hi havia acord entre empresa i treballadors per un de nou, el conveni col·lectiu caducava i s’aplicava el conveni del sector. El conveni col·lectiu es prorrogarà automàticament i seguirà vigent fins que se n’aprovi un de nou.
Per altra banda, l’executiu de coalició vol revisar els anomenats descuelgues. Es tracta d’un mecanisme que permet a l’empresa deixar d’aplicar el conveni col·lectiu acordat amb els sindicats per a reduir el sou o la jornada. L’acord de govern de coalició es comprometia a “orientar el descuelgue salarial a causes econòmiques greus”.
El pla normatiu de La Moncloa també contempla la modificació de l’Estatut dels Treballadors, en el seu article 42.1, per a “limitar la subcontractació a serveis especialitzats aliens a l’activitat principal de l’empresa”. La reforma laboral del PP va permetre a les empreses una externalització àmplia dels seus serveis.
Amb tot, i malgrat portar-ho al programa de govern de coalició, el de la reforma laboral és un dels aspectes que ha portat l’executiu a més friccions. El passat juliol, en la comissió de reconstrucció del Congrés, el PSOE va fer repetir la votació d’una esmena d’EH Bildu. El text abertzale parlava de “derogar la reforma laboral i substituir-la per una nova legislació garantista i justa amb els drets laborals”. Hi havia votat a favor però volia fer-ho en contra, malgrat no allunyar-se gaire dels termes pactats amb Unidas Podemos per la investidura.