El govern espanyol ha destacat aquest dimarts la ironia que l’Audiència Nacional hagi decidit investigar ara, “quatre anys després”, Carles Puigdemont i Marta Rovira pel delicte de terrorisme, per suposadament ser els organitzadors del Tsunami Democràtic. La portaveu de l’executiu, Isabel Rodríguez, també ha destacat que les imatges de tot allò que va generar el Tsunami Democràtic són d’accés públic, i que tothom pot valorar què va passar realment. A banda d’això, però, la també ministra de Política Territorial ha declinat entrar a fer cap valoració més sobre la qüestió.
També ha esquivat respondre si la decisió del jutge Manuel García Castellón pot traduir-se en un obstacle en les negociacions entre el PSOE i Junts per Catalunya. S’ha limitat a reiterar el seu “respecte absolut” per les decisions judicials. Excusant-se en què aquest dimarts compareixia en qualitat de portaveu del govern espanyol, i no com a membre del PSOE, també ha rebutjat pronunciar-se sobre les negociacions entre aquests dos partits per encarar la investidura de Pedro Sánchez.
Ara bé, sí que s’ha mostrat més contundent amb el CGPJ. Ha condemnat que la cúpula dels jutges espanyols emetés aquest dilluns una declaració institucional contra l’amnistia. Es tractava d’una iniciativa de la majoria conservadora, que és majoritària en aquesta institució a causa de la negativa del PP per renovar el poder judicial.
La portaveu del govern espanyol ha dit que és “inaudit que un organisme en el qual seuen persones amb tants coneixements emetin un pronunciament sobre una norma que no existeix”. És una de les coses, de fet, més destacables d’aquest pronunciament del CGPJ: la llei d’amnistia encara no es coneix; no ha estat pactat de forma definitiva amb Junts per Catalunya, i ni tan sols s’ha presentat al Congrés dels Diputats cap proposició de llei per tirar-la endavant.
Isabel Rodríguez ha tornat a assenyalar el PP, com a principal culpable del mandat caducat dels magistrats que formen part del CGPJ. “Ha deixat de ser un partit d’Estat, perquè fa any que incompleixen la Constitució”, ha dit.
La declaració contra l'amnistia
Què deien els vuit vocals conservadors impulsors d'aquesta declaració contra l'amnistia? El text aprovat aquest dilluns mostra, principalment, la seva "preocupació i desolació intensa" per la "degradació" que suposaria una llei d'amnistia a independentistes. "Confondre l'interès d'Espanya amb l'interès del president del govern en funcions per evitar la formació hipotètica de governs de partits d'una ideologia diferent de la seva és una cosa manifestament incompatible amb l'alternança política", asseveren els conservadors del CGPJ.
“Utilitzar la promulgació d'una llei singular per envair competències pròpies del Poder Judicial com a mitjà de negociació política constitueix una perversió del règim constitucional", afegeixen també els magistrats del CGPJ. Els vocals apunten que "no és compatible amb el principi d'estat de dret" que els responsables polítics "quedin exempts de respondre dels seus delictes davant els tribunals perquè un aspirant a president del govern pugui aconseguir el benefici personal i polític d'impedir el govern d'altres forces polítiques".