La directora de l'Institut de les Dones, Isabel García, serà destituïda aquest dimarts al Consell de Ministres després de donar-se a conèixer que ella i la seva dona, Elisabeth García, s'haurien beneficiat d'almenys 64 contractes públics d'ajuntaments governats pel PSOE. Segons informa El País, l'Executiu ha decidit destituir Garcia, qui s'ha defensat assegurant que mai va fer res al marge de la legalitat. Tan ella com la seva parella comparteixen empreses que van ser contractades per diversos consistoris per gestionar els Punts Lila, per la qual cosa s'haurien embutxacat al voltant de 250.000. 

Fins ara, els socialistes havien mantingut un perfil baix en aquest cas. La ministra d'Igualtat, la socialista Ana Redondo, s'havia limitat a afirmar que es donaria temps a García per explicar-se. "Cal donar-li temps, cal permetre-li que doni les explicacions que consideri i això és el que farem, que s'expliqui i que ofereixi tota mena d'informació que aclareixi aquesta qüestió", havia afirmat Redondo, mentre Sumar demanava que fos destituïda. Aquest cas obria una escletxa entre els dos socis del govern espanyol que ara es pot tancar amb aquesta decisió del Consell de Ministres. 

Què ha passat amb els contractes? 

L'empresa que García compartia amb la seva parella podria haver-se fet amb diversos contractes a dit. Per exemple, l'Ajuntament de San Fernando de Henares, on es van fer amb contractes per un valor total superior als 23.000 euros. L'estratègia per fer-se amb aquells contractes hauria consistit a presentar tres ofertes de diverses empreses vinculades a la parella. D'aquesta manera s'asseguraven quedar-se amb el contracte. A més, les empreses Elig Consultoría de Igualdad y Diversidad i IMBER Consultoría de Igualdad, no compten amb empleats registrats i operen majoritàriament amb voluntaris. Aquest modus operandi s'hauria repetit en altres consistoris socialistes. 

Per la seva banda, García ha defensat que té "la consciència tranquil·la", així com "la certesa d'haver fet les coses bé". A més, ha retret que la seva parella, qui també està dins de les companyies, "té dret a treballar, menjar i viure". "Cap de les empreses de la meva parella no ha rebut un sol contracte de l'Institut de les Dones, ni ara que jo el dirigeixo ni amb anterioritat. No he fet mai cap gestió o recomanació directa o indirecta davant dels possibles clients de les empreses, siguin públics o privats, per afavorir cap contracte. Els contractes que s'han realitzat amb entitats públiques, de tots els colors polítics, i privades són fruit de la bona feina professional de la meva dona", ha sostingut en un comunicat. 

Cristina Hernández, nova directora de l'Institut de les Dones

Segons informa elDiario.es, la socialista Cristina Hernández prendrà el relleu García. Hernández està vinculada al PSOE des de jove i és especialista en igual i violència masclista. De fet, va ser becària de l'Institut i ha treballat en el servei del telèfon d'atenció a les víctimes de violència masclista 016. Hernández també ha treballat estretament amb figures molt rellevants del PSOE com Adriana Lastra i Félix Bolaños. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!