El gabinet governamental ha corregut a dissipar les sospites creixents que Pedro Sánchez tindria al cap una convocatòria electoral imminent, que la ministra portaveu Isabel Celaá havia generat al matí en un esmorzar informatiu. Celaá ha dit que aguantarien "allò raonable", davant el nou escenari polític en què Carles Puigdemont ha assumit la direcció del PDeCAT i pretén encarir el suport al PSOE Congrés a través de la negociació sobre l'autodeterminació. Això passa en paral·lel que el Partit Popular hagi fet públic que no pensar donar suport al sostre de dèficit del PSOE.
"Aquest govern és conscient dels canvis dels últims dies en l'escenari polític, però això no varia el seu compromís amb el nou temps polític iniciat amb la presidència de Pedro Sánchez", afirmen fonts de la Moncloa, arran del globus sonda de Celaá al matí. "Ningú no pensa en eleccions, però ningú resistirà més enllà del que és raonable", ha dit. Sobre això, a l'executiu espanyol mantenien que seguirien "el rumb" per "desenvolupar l'agenda del canvi". "El president ha declarat la intenció d'esgotar la legislatura", afegien les persones consultades.
El fet és que Sánchez va arribar al poder a través d'una moció de censura que augurava eleccions imminents. Més tard, però, el pes de les personalitats que va triar per a ministres insinuava la voluntat d'esgotar al màxim el mandat, en tot moment conscient de la necessitat dels diversos suports de l'arc parlamentari: independentistes catalans (ERC i PDeCAT), Podem i confluències, PNB i EH Bildu. Ell mateix ho va reconèixer en una entrevista a TVE en què va explicar que intentaria allargar fins al 2020 la convocatòria d'eleccions generals —les autonòmiques i municipals seran al 2019.
En aquest estat de coses, els seus suports van assentir en la moció de censura a Mariano Rajoy i en qüestions com l'intent de forçar un consell interí per a la renovació d'RTVE, l'exhumació de Franco i, fins i tot, ja pressionen perquè es creï una comissió d'investigació al Congrés sobre el cas de Corinna i el rei emèrit. Tanmateix, la presa de control de Puigdemont al PDeCAT amenaça amb tempesta de tardor. Per això, les fonts de la Moncloa afirmen que Sánchez "apel·la a la responsabilitat per mantenir obertes les vies de diàleg que permetin decisions en benefici de tota la ciutadania".
La qüestió és que la setmana vinent hi haurà la reunió bilateral entre l'Estat i la Generalitat a Barcelona. El conseller d'Exteriors, Ernest Maragall, va instar els ministres Meritxell Batet i Josep Borrell a incloure-hi un diàleg sobre els presos de l'1-O i l'autodeterminació, a més de l'aixecament de litigis competencials al Tribunal Constitucional i la cessió de transferències pendents per part de l'executiu central. "No considero un desacord en aquests punts, crec que hi han de ser de forma formal o informal", va dir Maragall a la premsa. Però Borrell ja ha respost que no hi ha negociació possible sobre el referèndum.