Canvi discursiu a la Moncloa sobre la reforma del delicte de malversació. Si bé aquest dilluns el govern espanyol obria la porta a “estudiar amb profunditat” aquest aspecte, avui l’executiu de Pedro Sánchez ha emmudit sobre aquesta qüestió. La portaveu Isabel Rodríguez ha desviat totes les preguntes relacionades amb aquesta qüestió a la roda posterior al Consell de Ministres, i ha reiterat que el govern espanyol ja ha complert amb una de les seves promeses estrella: reformar el delicte de sedició a través d’una derogació i una alteració al Codi Penal per incorporar els desordres públics agreujats.

Rodríguez ha afirmat que el govern de PSOE i Podemos “ja ha complert el seu compromís de tota la legislatura d’homologar i fer compatible el Codi Penal amb la resta de països”, cosa que ja ha quedat “traslladada” en la proposició de llei que els dos grups parlamentaris van presentar al Congrés dels Diputats a finals de la setmana passada. Dit això, i amb preguntes insistents sobre la malversació, la portaveu ha passat la pilota a la cambra baixa, assegurant que correspon als grups parlamentaris presentar esmenes al text o altres iniciatives legislatives. Tampoc no ha comentat quina és la posició de l’executiu sobre aquesta qüestió, ni si considera que la malversació en la qual ningú no s’embutxaca diners hauria de distingir-se de la resta de casos.

 

“L’executiu respecta el paper del Congrés, i el president tenia un compromís amb el delicte de la sedició que ja s’ha complert”, ha reiterat la també ministra de Política Territorial i Funció Pública. Ha dit, també, que aquest compromís està “expressat” en la proposició de llei presentada la setmana passada. Cal tenir en compte que el líder d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha dit aquest dimarts que els republicans mantenen converses amb el govern espanyol sobre la malversació.

Rodríguez també ha tret pit de la gestió del conflicte polític entre Catalunya i Espanya que ha fet el govern de Pedro Sánchez en contraposició al de Mariano Rajoy. “Aquest país en el seu conjunt, inclosa l’oposició, hauria d’estar celebrant que avui dia estem millor que fa cinc anys quan, segons el CIS, aquesta qüestió era la segona preocupació de catalans i espanyols, mentre avui se situa en el lloc número 41”, ha afirmat. “Això es deu a les relacions cordials i de convivència que posa en marxa” aquest executiu, ha assenyalat Rodríguez.

Sobre la taula de diàleg, la portaveu del govern espanyol ha assegurat que el seu executiu “hi continua treballant”, i ha demanat a la Generalitat que “no falli” en les inversions pressupostades per a Catalunya. Ha afirmat que Catalunya pot tenir “un paper protagonista” i ha reiterat l’aposta de la Moncloa per fer créixer “la convivència” al país.