Embolic al Congrés dels Diputats al voltant d’una pregunta de Junts per Catalunya dirigida al govern espanyol sobre Rodalies. La formació ha denunciat aquest dimecres a primera hora que una pregunta que estava registrada a la cambra baixa sobre l’execució pressupostària a Rodalies ha desaparegut i ha assenyalat l’executiu de Pedro Sánchez com a culpable i com a responsable d’un veto. “Ahir a la tarda el govern espanyol va contactar amb Míriam Nogueras per dir-li que la pregunta a la ministra d’Hisenda quedava anul·lada, perquè el Ministeri de María Jesús Montero no contesta sobre l’execució pressupostària a Renfe”.

Per entendre la versió que dona La Moncloa d’aquest assumpte, cal tenir en compte el funcionament del reglament del Congrés. Els grups presenten preguntes per a la sessió de control i les envien al govern espanyol, i després és l’executiu qui decideix com reparteix aquestes preguntes. És a dir, quins són els ministres que donen resposta a les qüestions plantejades pels grups. Els grups no escullen a qui li volen fer la pregunta.

El govern espanyol assegura que no ha passat res estrany al voltant d’aquesta qüestió. Argumenta que, per motius d’agenda, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, no és al Congrés i, per tant, s’ha decidit traslladar la pregunta a la setmana que ve, quan sí que es preveu que la també exalcaldessa de Gavà estigui present a la sessió de control. La versió de La Moncloa és que quan es va avisar Junts que la ministra Raquel Sánchez no estaria al Congrés, la formació independentista va “reformular la pregunta” per parlar d’execució pressupostària i “dirigir-la a la ministra d’Hisenda”. “Però Hisenda no és competent per contestar sobre l’execució pressupostària en infraestructures”, asseguren fonts del govern espanyol.

Ara bé, cal tenir en compte que el govern espanyol sí que tenia previst contestar aquesta pregunta a través de la ministra María Jesús Montero. Així apareixia a l’agenda i a l’ordre del dia del Congrés. Per tant, a última hora hi ha hagut un moviment per fer-se enrere i ajornar la pregunta a la següent setmana.

L’últim cop que va passar quelcom similar al Congrés va tenir lloc el passat mes de març. La CUP va denunciar el veto per part de la Mesa del Congrés dels Diputats a una pregunta a Margarita Robles sobre Pegasus en la sessió de control que tindrà lloc aquest dimecres. Els anticapitalistes tenien la intenció de preguntar a la ministra de Defensa sobre la plantada del govern espanyol als eurodiputats que investiguen el Catalangate. L’organisme de la cambra baixa, però, els va argumentar que la pregunta no era d’actualitat. Aquell cop, però, amb el reglament a la mà, el veto sí que tenia sentit.