A mesura que s'esgota el termini de 48 hores perquè la justícia alemanya decideixi sobre l'extradició de Carles Puigdemont, a la Moncloa sentencien que, al seu parer, el delicte d'Altra Traïció —comprès al Codi Penal alemany— seria "equivalent" al de rebel·lió, pel qual és processat part del Govern destituït amb el 155. Per això, el portaveu Íñigo Méndez de Vigo ha recordat que entre països de la Unió Europea no era possible l'asil, sinó que "per norma general" s'havia de fer "l'entrega" de la persona, "sense intervenció dels governs", si els delictes eren equivalents.
"Saltar-se la llei i atacar els fonaments d'un estat membre no només es castiga a Espanya", ha indicat el portaveu. Aquest ha llegit l'article de la legislació alemanya, on ha ressaltat el fet de "separar una regió" del conjunt del territori estatal. "No es tracta només d'una qüestió espanyola, és també atemptar contra la UE", ha reblat De Vigo. Així mateix, ha recordat que les penes al país germànic no són inferiors pel delicte d'Alta Traïció als deu anys, i pot arribar a la cadena perpètua, inclús. A l'Estat espanyol la rebel·lió es castiga amb 25 anys de presó.
La qüestió és que l'executiu central treu ferro al fet que el Comitè de Drets Humans de l'ONU hagi admès a tràmit la demanda del cap de llista de Junts per Catalunya per "vulneració" de drets polítics. "És un comitè, no un òrgan jurisdiccional. Ara farà una comunicació a Espanya, i l'Estat té sis mesos per respondre", ha exposat, insistint sobre la situació de "fugit" de la Justícia de Puigdemont, com a argument en contra.
Així les coses, des del govern espanyol esperen que l'efecte dissuasori dels tribunals impedeixi que el ple del Parlament d'aquest dimecres —per avalar els drets a ser investit de Puigdemont, Jordi Turull i Jordi Sànchez— es converteixi en desobediència a la sentència del Tribunal Constitucional sobre la impossibilitat d'una investidura telemàtica o delegada. "Respectem la sobirania parlamentària, però esperem que sigui en positiu i no hi hagi una insistència en errors. Saben les conseqüències polítiques i jurídiques", ha reblat el ministre.
Davant d'aquest escenari, des de la Moncloa confien que la "nova situació", ara que corren els terminis per a noves eleccions, després de la investidura fallida de Turull, pugui fer canviar l'escenari polític. De Vigo, però, ha advocat per un president sense causes judicials i que ho sigui de "tots els catalans", un cop es va presentar un candidat que "no va reunir els suports" pel rebuig de la CUP al vot positiu.
I sobre els aldarulls per la detenció de Puigdemont a Alemanya, l'executiu central exposava que "no afavoreix la imatge de Catalunya i és negatiu per als propis catalans" el fet de "pertorbar la pau social", després que el titular de l'Interior Juan Ignacio Zoido parlés de "caràcter de major violència" als carrers —tot i que els aldarulls van ser molt minoritaris—.