Fa cinquanta anys que lluitem per això; estem molt emocionades”, ha dit aquest dimecres Immaculada Puig Antich a la seu del Ministeri de Memòria Democràtica del govern espanyol. Visiblement emocionada, aquestes han estat totes les paraules que ha estat capaç de pronunciar en un acte organitzat pel govern espanyol en el qual s’ha entregat als familiars de Salvador Puig Antich un document de “reparació” en favor de l’anarquista. L’atestat admet la “persecució i violència” patida per “causes polítiques, ideològiques i de consciència” per motiu de la dictadura. També se l'identifica com a “víctima” per haver estat condemnat a pena de mort. El document afegeix que l’actual llei de memòria democràtica declara “la il·legalitat i la il·legitimitat dels tribunals, jurats o qualsevol altre òrgan penal i administratiu, com els Consells de Guerra, constituïts per imposar condemnes o sancions de caràcter provisional, així com la nul·litat de les sentències i resolucions que van dictar, per ser contraris al Dret i vulnerar les més elementals exigències d’un judici just”.

 

Aquest dimecres, Ángel Víctor Torres ha celebrat que es pugui celebrar un “acte de reparació i justícia” amb les víctimes de la dictadura, així com de “no-repetició de la veritat”. “No hi va haver ni la més mínima defensa”, ha lamentat el ministre de Memòria Democràtica durant el seu breu discurs en aquest acte. Finalment, ha sentenciat l’acte definint el dia com a “agredolç”, pel fet de poder fer justícia amb qui fou, l’any 1974, l’última persona executada amb el garrot vil pel franquisme. Ha estat present en aquest acte el diputat d’Esquerra Republicana al Congrés Francesc-Marc Álvaro, així com el secretari d’Estat del Ministeri, Fernando Martínez. Immaculada Puig Antich ha estat qui hi ha, però l’han acompanyat les seves germanes Merçona, Montse i Carme.

Puig Antich, l’últim executat a garrot vil pel franquisme

Salvador Puig Antich tenia només 25 anys quan va ser executat el 2 de març de l’any 1974 al garrot vil a la presó Model de Barcelona. Militant anarquista i antifeixista, va ser condemnat a la pena de mort per un Consell de Guerra que el va considerar responsable de l’homicidi d’un subinspector de policia a Barcelona dins d’un portal de la cruïlla entre els carrers Girona i Consell de Cent.

A parer de les germanes de l’anarquista, l’acte simbòlic d’aquest dimecres retorna a Salvador Puig Antich la “dignitat” que se li havia arrabassat per part de l’estat espanyol fa ja cinc dècades. En declaracions als periodistes a la sortida, han manifestat que amb aquest acte “s’ha tancat un capítol”. “Avui dormirem tranquil·les, han asseverat; a banda d’admetre que de moment la negativa del Tribunal Suprem a revisar el judici al seu germà queda “suplida”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!