El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica del govern espanyol, Ángel Víctor Torres, ha anunciat aquest dimecres que impulsarà una recerca sobre els treballs forçats durant el franquisme, amb l'objectiu d'elaborar un cens de víctimes i un inventari d'edificacions construïdes d'aquesta manera. “Amb aquest inventari que volem fer l'any 2024, volem saber quantes persones eren, quines obres es van fer i donar transparència i resposta a tot això”, ha explicat el ministre després de visitar les restes del destacament penal franquista de Chozas de la Sierra, en la serra madrilenya. En aquest sentit, Torres ha volgut recordar les penalitats dels qui van sofrir presidi i treballs forçats en aquest i altres llocs d'arreu l'Estat durant el franquisme “per raons tan magnífiques com defensar la llibertat i la democràcia”.

En declaracions a la premsa durant la visita, el titular de Memòria Democràtica ha afirmat també que “la llei de memòria democràtica ha de ser desenvolupada” i que per a això “cal allargar la mà a tots els grups polítics”. Torres ha manifestat que l'objectiu és “que no quedi en l'oblit el que es va viure en la nostra història, que no es repeteixin esdeveniments que van fer que vencés la violència, els cops d'estat militars enfront de la voluntat popular, a la manifestació en les urnes, a la defensa de la llibertat i de la democràcia”.

“No cap que en qualsevol civilització europea i en qualsevol poble que hagi sofert extermini, feixisme i genocidi, que hi hagi qui defensi tot això i, per tant, el que cal fer quant als vestigis franquistes és de manera unànime, retirar-los i per a això necessitem la col·laboració de totes les institucions. Això no ha de ser una qüestió d'un govern”, ha afirmat el ministres canari, que assenyala que “no hi cap que esvàstiques o mans alçades siguin defensades per ningú que cregui en la llibertat i en la democràcia, perquè és antagònic, és contrari, és antitètic, és impossible conviure en democràcia i en llibertat amb símbols feixistes”.

Més de 2.000 presos republicans fent treballs forçats a Chozas de la Sierra

En el destacament penal de Chozas de la Sierra van estar confinats durant la dictadura més de 2.000 presos republicans dels 6.000 que van treballar en la construcció de la línia del tren entre Chamartín i Lozoya, del ferrocarril Madrid-Burgos. En l'entorn es poden veure encara avui dia les restes de barraques construïdes pels presos on, en poc més de quatre metres quadrats, famílies senceres sobrevivien amuntegades. Com Lucía Díaz, que va néixer en aquest destacament i que aquest dimecres ha participat també en la visita.

Com ha explicat el Ministeri en una nota informativa, en la construcció de la línia ferroviària Madrid-Burgos van treballar i van viure presos i les seves famílies, reclosos en nou destacaments madrilenys: Chozas de la Sierra, Bustarviejo, Garganta de los Montes o Lozoyuela, Valdemanco, Miraflores de la Sierra, Colmenar Viejo, Fuencarral, Chamartín i Las Rozas. Amb els treballs forçats entre 1941 i 1955 es van aixecar 70 quilòmetres d'infraestructura ferroviària. La via es va projectar en 1928, però les obres van sofrir retards durant la II República, es van reprendre després de la Guerra Civil, van finalitzar en 1955 i el ferrocarril no es va inaugurar fins a 1968.