El govern espanyol descarta modificar la llei d’amnistia perquè, tal com ha assenyalat aquest dimarts Pilar Alegría, portaveu de l’executiu presidit per Pedro Sánchez, la norma és “clara”. Fonts de la Moncloa donen per fet que les defenses dels líders independentistes presentaran recursos davant del Tribunal Constitucional, després que aquest dimarts el Tribunal Suprem es negués a amnistiar el delicte de malversació i, per tant, mantingués actives les ordres de detenció espanyoles a Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig. Des de la sala de màquines del govern espanyol, doncs, recorden que serà el tribunal de garanties el que acabi tenint l’última paraula, sobretot tenint en compte la diferència de criteris en l’aplicació d’aquesta norma: una vintena d’independentistes ja se n’han beneficiat, així com una quarantena de policies, però es manté l’ofensiva contra els líders polítics. El Tribunal Constitucional té ara mateix una majoria progressista.

 

En la roda de premsa d’aquest dimarts posterior a la reunió del Consell de Ministres, Alegría ha manifestat el seu “respecte” per la decisió presa aquest dilluns pels magistrats Pablo Llarena i Manuel Marchena. Ara bé, ha defensat que la llei d’amnistia “és clara” i que l’obligació dels jutges és aplicar una norma que té com a intenció amnistiar qualsevol independentista que participés en el procés i que hagi estat perseguit per la justícia espanyola. Ha recordat que aquesta és la “voluntat del legislador” i que “l’objectiu de la llei” ha de ser respectat. “Queda meridianament clar”, ha reivindicat després del desafiament del Suprem.

Preguntada per si la decisió presa aquest dilluns pel Tribunal Suprem pot tenir afectació en la relació dels socialistes amb Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, així com en la intenció de Salvador Illa de ser investit president de la Generalitat, Alegría s’ha mostrat “confiada” que el PSC tornarà a entrar a Palau. “Les passes s’han de formular al Parlament”, ha assenyalat a banda d’opinar que en les eleccions catalanes del 12-M la ciutadania catalana va “demanar” que el pròxim president sigui Salvador Illa. Així, ha tornat a fer referència al País Basc, com a exemple d’un territori en què les urnes van aplanar de forma clara una entesa entre PNB i PSE però l’acord no va arribar a signar-se fins a gairebé un parell de mesos més tard. Aquest dilluns, però, als passadissos de la seu de Ferraz es reconeixia que el pronunciament del Suprem no ajuda en cap cas a aconseguir una investidura del líder dels socialistes catalans. 

Durant la roda de premsa, Alegría també ha estat preguntada si el govern espanyol preveu ara incloure el poder judicial dins les mesures de regeneració democràtica anunciades per Pedro Sánchez ja fa setmanes i que de moment s’han limitat a anunciar un límit màxim de finançament públic en els mitjans de comunicació. “És de mitjà i llarg termini i ampli i extens per parlar de tot”, ha respost la també ministra d’Educació davant les preguntes dels periodistes.

 

Rebaixa l'enuig del PSOE

Pilar Alegría també ha estat preguntada en aquesta roda de premsa per la posició del PSOE en aquesta qüestió. Aquest dilluns, fonts del seu partit reconeixien la "discrepància" amb la decisió del Tribunal Suprem i criticaven les "sorprenents i innecessàries consideracions polítiques" que havien fet Marchena i Llarena sobre la llei d'amnistia. La portaveu del govern espanyol no ha volgut fer ostentació d'aquest enuig i ha reiterat que el seu executiu respecta les declaracions i manifestacions del poder judicial. 

Yolanda Díaz: "Passen coses estranyes"

Qui sí que ha anat més enllà ha estat la vicepresidenta segona del govern espanyol. Yolanda Díaz ha denunciat que a la justícia espanyola "passen coses estranyes". Ha recordat, per posar algun exemple, que el Consell General del Poder Judicial va fer un informe sobre la llei d'amnistia quan encara no existia la norma que té com a objectiu reparar la persecució judicial a l'independentisme. "Si vinguéssim d'un país llunyà i observéssim el que fa el Poder Judicial ens sorprendríem", ha afirmat.

 

En aquesta mateixa roda de premsa, la vicepresidenta ha assenyalat que li agradaria avançar més passes en la regeneració democràtica. Ha afirmat que PSOE i Sumar comparteixen "la necessitat de canviar el Poder Judicial", especialment en les oposicions i les dificultats d'accés per a opositors que no es poden permetre estar anys sense treballar. L'endemà que el Tribunal Suprem fes una interpretació interessada de la llei d'amnistia per mantenir el seu acarnissament contra l'independentisme, Díaz ha insistit que, a causa d'una modificació legal del govern de Mariano Rajoy, els jutges són l'únic cos de l'Estat que no rendeix comptes de la seva actuació professional. És a dir, que els seus actes no poden tenir conseqüències.

Alegría demana una "rectificació" a Feijóo pel Tribunal Constitucional

En aquesta roda de premsa, Pilar Alegría també ha sortit en defensa del Tribunal Constitucional, després que Alberto Núñez Feijóo hagi posat en dubte la seva "imparcialitat" ara que hi ha una majoria progressista —per la mínima— a causa de tenir-hi dos magistrats que són exmembres del govern de Pedro Sánchez: Juan Carlos Campo, exministre de Justícia; i a Laura Díez, exdirectora general d’Afers Constitucionals i Coordinació Jurídica del Ministeri de la Presidència. La portaveu de l'executiu ha demanat al líder del PP que "retiri" i "rectifiqui" les manifestacions que ha fet en una entrevista a Onda Cero. Les declaracions, a parer de la també ministra d'Educació, "posen en dubte la legitimitat" del Constitucional i són "d'extrema gravetat".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!