La reforma laboral es va aprovar la setmana passada al Congrés dels Diputats: gràcies al vot per error d’un diputat del PP per Cáceres que va salvar el transfuguisme dels dos parlamentaris d’Unió del Poble Navarrès. Sense aquest vot per error, la que hauria estat derogada seria la reforma laboral de Yolanda Díaz, no la del PP. Entre els socis habituals de la legislatura, com ERC o el PNB, hi ha desconcert davant l’intent de forjar majories alternatives. Però des de La Moncloa no es mouen del seu guió: no veuen afectada la relació amb els republicans i no descarten cap possible majoria al Congrés dels Diputats. “Llei a llei”, resumeixen fonts de l’executiu central.
Un cop superada la reforma laboral, per davant encara hi haurà importants iniciatives. Una d’elles és la nova llei de memòria democràtica, que els republicans també consideren insuficient i davant la qual han presentat una esmena a la totalitat de text alternatiu. Però també altres reformes econòmiques, vinculades als compromisos amb Brussel·les, com allò relatiu al règim d’autònoms.
Però des de La Moncloa no veuen pedres en del camí. Fonts del govern espanyol treuen pit de la seva “habilitat negociadora” i remarquen que, si no fos pel transfuguisme d’UPN, la reforma laboral comptava amb majoria absoluta. De la mateixa manera, aquestes mateixes fonts també descarten que la relació amb ERC s’hagi vist afectada i asseguren que “no hi haurà seqüeles”. Al contrari, apunten, “ells han vist el precipici” en la votació de la setmana passada.
En termes semblants s’ha pronunciat, després del Consell de Ministres d’aquest dimarts, la portaveu Isabel Rodríguez, que ha defensat que el diàleg ha estat i és la “senya d’identitat de l’executiu central” i que li ha permès arribar a grans acords, tant al Congrés dels Diputats com en la taula de diàleg amb els sindicats i la patronal.
A la dirigent socialista se li ha preguntat en diverses ocasions si renuncia a la geometria parlamentària després del que va passar la setmana passada, i ha insistit que el seu objectiu és “convocar totes les forces” per a tirar endavant les diferents iniciatives legislatives en la segona meitat de la legislatura. En cap cas volen renunciar a majories alternatives si, pel motiu que sigui, no disposen del vot de socis habituals com ERC, el PNB o EH Bildu.
Podemos pressiona
Després dels moments "desagradables" --en paraules d'ERC-- viscuts durant aquestes setmanes, totes les forces de la majoria de la investidura s'han conjugat per a refer els ponts. Ho asseguraven la setmana passada tant des del PSOE i Unidas Podemos com des d’ERC, el PNB i EH Bildu. “Haurem de deixar passar els dies i tornar a parlar. L’alternativa és la que és”, admetia, entre passadissos, un diputat republicà el mateix dijous del xoc viscut a la cambra baixa.