La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha demanat un gest a l'independentisme català després dels indults als 9 presos polítics. Calvo ha argumentat en declaracions a TV3 que aquest gest és "lògic i raonable".
La número dos del govern espanyol ha assegurat que, després de l'aprovació dels indults, cal "canviar la mirada sobre tot allò que ha passat" i ha demanat que els independentistes "moguin fitxa", en el sentit que s'adeqüin al model constitucional autonòmic.
"Nosaltres amb l'indult hem utilitzat un mecanisme de la democràcia, de la Constitució espanyola, que no posa en qüestió la sentència però que sí que fa un acte polític de gran contundència perquè aquestes persones no estiguin privades de llibertat", ha indicat Calvo.
Amnistia i autodeterminació
Preguntada sobre l'amnistia, que és l'opció que defensen el Govern de la Generalitat i les entitats sobiranistes, Calvo ha afirmat que "no és possible" en la Constitució. La vicepresidenta ha demanat evitar que la societat catalana caigui en "una quimera, una frustració contínua que no condueix enlloc més que a perdre prestigi".
Calvo ha apuntat que la Constitució espanyola està "absolutament homologada" a les de França, Alemanya o Itàlia. Pel que fa a un hipotètic referèndum d'autodeterminació, també ha dit que "no és possible" i ha fet referència a l'article 2 de la Constitució, que instaura "la unitat del territori i el respecte a l'autonomia política".
Poques hores després de demanar el gest, el periodista Antonio Baños l'ha respost. I ho ha fet adjuntant l'emoticona d'una figa.
Mentrestant, el diari Süddeutsche de Munic, considerat el segon diari alemany, ha posat deures a Espanya, després de la sortida dels presos polítics dels centres penitenciaris. El rotatiu ha criticat el partidisme descarnat de la política espanyola que al seu entendre està erosionant l'Estat, en barrejar-se amb el procés independentista català.
"Les mentides al voltant del conflicte de Catalunya estan rosegant l'Estat espanyol. Que necessària que seria una mica de cura", ha indicat.
El Süddeutsche posa com a exemple que encara ara no hi ha un nombre exacte de manifestants, acceptat per tothom, per a la manifestació contra els indults que es va celebrar a la plaça Colón de Madrid. "Eren 25.000 persones, diu el govern espanyol d'esquerres. Eren 126.000, diu el govern municipal de dretes. Tots dos es basen en xifres policials, i tots dos semblen tenir una motivació política. Uns consideren el número massa baix i altres, massa alt. I el que semblaria una anècdota, és un exemple de la descomposició de les bases de la convivència democràtica" a Espanya, apunta. "Els fets ja no compten, i hi ha un terreny adobat per a les mentides", ha afegit.